Türkşeker’in pancar çiftçisine dağıttığı gübrenin ihalesi Pankobirlik tarafından yapılmıştı. Pankobirlik’in yaptığı ihaleyi 3 firma kazanırken, 2 firmadan temin edilen gübrelerin içerikleri ile ilgili ciddi sorunlar patlak vermişti. İhaleyi kazanan bir firmanın tescil belgesi olmadan ihaleye girdiği ve üretimi olmadığı halde Bakanlıktan daha sonra tescil aldığı gündeme gelirken, gübreleri sorunlu çıkan iki firmanın da üretimini fason olarak yaptırması dikkat çekmişti.

PANKOBİRLİK VE TÜRKŞEKER'İN HAFTALARDIR SESSİZ KALMASI DİKKAT ÇEKMİŞTİ!

Pancar çiftçisi günlerdir hakkını aramak için bir arayış içine girerken, Türkşeker ve Pankobirlik’in içeriği uygun olmayan gübrelerle ilgili somut bir adım atmayarak, çiftçinin yaşadığı sorunu geçiştirmeye çalışması tepkileri daha da artırmıştı. Gelen tepkiler üzerine Pankobirlik haftalar sonra konuyla ilgili kısa bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Burdur’da yaşanan içeri bozuk gübre sorunuyla ilgili Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay ve Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN ÜSTÜNDEN RANT SAĞLAMAYA KALKANLARIN ELİNDE PATLADI!

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, gelen şikayetler üzerine gerekli çalışmalara başladıklarını belirtti.

Kemal Kubilay, “Bomba, Türk çiftçisinin üstünden rant sağlamaya kalkanların ellerinde patladı.” dedi.

Başkan Kubilay, bu konuyla ilgili üst mercilerle toplantılar yaptıklarını ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderileceğinin sözünü aldıklarını da ifade ederken toprak giren gübrenin üretiminde rekolte düşük gelirse ne derece telafi edilir bilmediğini belirtti. Kubilay, bu işe baş koyduklarını ve sonuna kadar çiftçinin arkasında olduklarını, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

ÇİFTÇİ MAĞDUR DURUMDA!

Patates tarlada 5 liraya satılır mı? Aksaraylı çiftçi sosyal medyada gündem oldu! Patates tarlada 5 liraya satılır mı? Aksaraylı çiftçi sosyal medyada gündem oldu!

Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol’da Gölhisar ilçesinde 977 pancar üreticisi olduğunu, 130 bin ton pancar üretildiğini ve Burdur Şeker Fabrikası’nın bir yılda işlemiş olduğu pancarın 5’de 1’ini ürettiğini söyledi. Dağıtılan gübrelerin 904 tonunun Gölhisar’daki üreticilere verildiğini söyleyen Başkan Şenol, bu üretime rağmen gübre olayında hiçbir yetkilinin Gölhisar’daki üreticileri arayıp, sormadığını ifade etti.

Başkan Şenol, üreticilerin bu olayda mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Şenol, çiftçilerin belirsizlikten dolayı şikayetçi olduğunu ve yetkililerin Gölhisar’daki üreticilerle acilen bir toplantı yapması gerektiğini söyledi.

Yapılan analizlerde toplam Azot yüzde 12 olması gerekirken, yüzde 7,1. Amonyum Azotu yüzde 12 olması gerekirken, yüzde 5,7. Suda çözünür fosfor pentaoksit yüzde 28 olması gerekirken, yüzde 12,9, Toplam fosfor pentaoksit yüzde 30 olması gerekirken yüzde 23,5 olarak belirtildi. Analizden geçen tek değer ise yüzde 12 olması gereken Suda Çözünür Potasyum Oksit’in değeri ise yüzde 11,3 çıktı. Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza Şenol, Suda Çözünür Potasyum Oksit’in de analizden geçme sebebini de en ucuz ürün olmasından kaynaklı olduğunu ifade etti.