SADETTİN İNAN / Pankobirlik’in, Türkşeker adına yaptığı gübre ihalesinde ihaleyi kazanan bir firmanın tescilinin olmadığı diğer firmanın da tescili olmasına rağmen gübreyi kendi tesislerinde üretmediği iddiası gündeme geldi. Pankobirlik’in Ocak ayında yaptığı taban gübresi ihalesini 3 firma kazanırken, iki firmadan temin edilen gübre, değerlerinin çok düşük olmasından dolayı, pancar çiftçisinin yaşadığı mağduriyet gündeme gelmişti.

Sektördeki uzmanlara göre, bir firmanın tescili dahi olmadan ihaleye girerek, Pankobirlik'e gübre temin ettiği belirtilirken, tescili olan diğer firmanın da taban gübresini kendi tesislerinde değil, fason ürettiği iddia edildi.

ÜRETİMİ OLMADIĞI HALDE BAKANLIK NASIL TESCİL VERDİ?

Pankobirlik’in NP, NPK kompoze gübre alımı için ihale yaptığını ancak ihaleye katılan bir firmanın NP, NPK harmanlanmış üretim izni olmasına rağmen NP, NPK kompoze üretim izni bulunmadığını, bu izninde ihaleden sonra Bakanlıktan alındığı kaydedilirken, Tarım Bakanlığının NP, NPK kompoze üretimi olmayan bir firmaya tescil iznini nasıl verdiği ise merak ediliyor.

TESCİLİ OLMAYAN BİR FİRMAYA İHALEYE NASIL ALINDI?

Firmanın üretim izni, tescili yokken Pankobirlik’in ihalesine nasıl girdiği soru işaretlerine neden olurken, bu firmadan tedarik edilen gübrelerin çiftçiye ciddi mağduriyetler yaşatması yapılan ihaleyi tamamen tartışmalı hale getirdi.

TESCİLİ OLAN FİRMA FASON ÜRETTİRDİ!

TZOB Başkanı Bayraktar: Bu gidişle ayçiçeği üreticisi üretimden uzaklaşır! TZOB Başkanı Bayraktar: Bu gidişle ayçiçeği üreticisi üretimden uzaklaşır!

Yine diğer firmanın da NP, NPK kompoze gübreyi kendi tesislerinde değil fason olarak ürettirerek, Pankobirlik’e teslim ettiği belirtilirken, bu firmanın da gübre değerleri belirlenen oranların altında çıkmıştı.

Gübrede gündeme gelen bu iddialar, çiftçinin üzerinden haksız kazanç elde ederek nasıl aldatıldığını ve ülke tarımına nasıl darbe vurulduğunu gözler önüne seriyor.