TKDK’de geçici görevlendirme krizi! Depremzede personel intihar etti kurum Başkanı kararı savundu! TKDK’de geçici görevlendirme krizi! Depremzede personel intihar etti kurum Başkanı kararı savundu!

Milli Gazete'den Zeynelabidin Budak'ın haberine göre, fiyatı çok artan zeytinyağına devlet müdahale ederek ihracatına süresiz “fiili yasak” getirdi. Ancak zeytinyağı fiyatlarındaki artışa bu da çözüm olmadı.

REKOLTE DÜŞÜK FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR

24 Eylül’e kadar Türkiye’nin tüm üretim bölgeleri gezilerek yapılan bir araştırmanın sonucu Türkiye’de bu yıl zeytinyağı rekoltesinin 180 bin ton olduğunu ortaya çıkardı.

Küresel ısınma sebebiyle yağışların az olması zeytinlerin etlenememesine sebep oldu. Ticaret Bakanlığı'nın bu hafta zeytinyağı rekoltesini açıklaması bekleniyor.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİM MALİYETLERİ ENFLASYONA BAĞLI OLARAK ARTTI

Erken hasat zeytinyağının litresinin maliyeti Körfez bölgesinde 250-300 TL'ye ulaştı. Üzerine kar koyulup tüketiciye ulaşınca zeytinyağının litre fiyatının 350 TL'leri bulması bekleniyor.

Dünyanın en çok zeytin ve zeytinyağı üreten ülkesi İspanya'da kuraklıktan dolayı rekolte dip seviyelerde. Bu durum küresel zeytinyağı piyasalarını yükseltiyor. İhracat yasağı olsa da zeytinyağı fiyatları bu sebeple de düşmüyor.

Fiili ihracat yasağının devamı durumunda bile dünyada küresel iklim değişikliğinin neden olduğu düşük rekolte nedeniyle zeytinyağında fiyatların zirveyi görmesi bekleniyor.