Yerli üreticiyi korumak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından açıklanan yerli hayvan kesim fiyatı yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Uzmanlar, Et ve Süt Kurumu'nun sadece 12 yerde kombinasının bulunmasından dolayı 25 lira kesim fiyatının sağlıklı bir şekilde uygulanamayacağına, küçük üreticinin yine tüccarın eline teslim olacağına dikkat çekiyor.


ESK yerli hayvanda 25 liradan kesim yapacak! Haber için tıklayın...


Et ve Süt Kurumu'nun; Adana, Ağrı, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Sakarya, Sincan, Sivas, Van ve Yozgat'ta kombinası bulunuyor.

Kombinanın bulunmadığı yerlerde, üreticiler yerli hayvanlarını nasıl kestirecekler?

Et ve Süt Kurumu, geçmiş uygulamalarında kombinanın olmadığı yerlerde belirli bir talebin olması durumunda özel sektöre ait kesimhanelerle anlaşma yaparak kesim yaptırabiliyor. Mevcut durumda da Et ve Süt Kurumu'nun kombinası olmayan yerlerde kesim yapabilmesi için o bölgede üreticilerden belirli bir talebin gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde üreticilerin yerli hayvanlarını 25 liradan kestirebilmesi için kendisine en yakın kombinaya götürmesi gerekiyor. Bu da üreticiye ek bir maliyet getireceği için 'yerli hayvanı 25 lira kesim kararının' sağlıklı bir şekilde uygulanamayacağını gösteriyor.

Onun için üreticiler, Et ve Süt Kurumu'nun biran önce bu konuya bir açıklık getirmesini bekliyorlar.

TARIMDAN HABER