Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy’de çiftçi Murat Değerli’nin bahçesinde yapılan tarla gününe Yalova Valisi Muammer Erol, Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Yalova Milletvekili ve Ak Parti MKYK Üyesi Ahmet Büyükgümüş, İl Müdürü Suat Parıldar, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Ak Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, MHP İl Başkanı Namık Öz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Çınarcık Belediye Başkanı Numan Soyer, Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, Bakanlığımız Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel, Yalova Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştıma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulaziz Yeniyol, İl Müftüsü Cevdet Cemal Çıkrıklı, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Ak Parti Yalova Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek Battal, Ak Parti Yalova Gençlik Kolları Başkanı Emirhan Balkaya, önceki dönem İstanbul Milletvekili Harun Karaca, önceki dönem İstanbul Bahçelievler Belediye Başkanı  Osman Develioğlu, TEMA Vakfı İl Temsilcisi Arzu Demir ile kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.

Organik Aronya Hasadı Tarla gününün açılış konuşmasını yapan Organik Aronya Yetiştiricisi Murat Değerli; “Eski bir tekstilci olarak sekiz yıl önce kivi üretimine başladım. Sayın Valimizin, İl Tarım ve Orman Müdürümüzün, İlçe Tarım ve Orman Müdürümüzün büyük destekleriyle organik Aronya üretimine başladık. Bunu oluşturmak kolay olmadı. Dolayısıyla emeklerimizin karşılığını almaya başladık Bana bu konuda desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Murat Değerlinin ardından kürsüye gelen İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’daki çiftçilerin parsellerinde kurdukları ilk Aronya bahçelerinin üzerinden yaklaşık dört yıl geçtiğini belirterek, “Geçen yıl Sayın Valimizin ve kıymetli protokol üyelerimizin katılımıyla ilk Aronya hasadını gerçekleştirmiştik. Bugün yine Şenköy’de başka bir ilki, Organik sertifikalı ve coğrafi işaretli ilk Aronya hasadını gerçekleştiriyoruz. Bu güzel ve mutlu günümüzde sizleri misafir etmekten büyük onur duyuyoruz” diyerek Aronya’nın bugünlere gelişinden sözetti.

Aronya denemelerinin Türkiye’de 2010’lu yıllarda başladığını kaydeden Parıldar, 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon çalışmaları başlatıldığını aktardı. 2016 yılında ise Viking ve Nero olmak üzere iki Aronya çeşidinin tescil işlemlerinin nihayete erdirildiğini aktaran Suat Parıldar, “2017 yılından itibaren Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü ile çiftçilerimizle beraber tarla şartlarında üretime start verdik.

Üzerinden dört yıl geçtikten sonra bugün vardığımız noktada bir sağlık meyvesi olan Aronya’yı aynı zamanda organik üretim metotlarıyla üretmekten ve Yalova’nın ilk coğrafi işaretli tarımsal ürünü olarak hasat etmekten de büyük onur duyuyoruz. Yalova’mızın 798 km2’lik yüzölçümü dikkate alındığında Türkiye’nin binde bir yüzölçümüne sahip tarım arazilerinin %72,50’si beş dekar ve altında ve %27’si tarım olan bir ilimiz. Bu veriler bize şu mesajı veriyor; sizler Yalova’da küçük alanlarda kıymetli ve büyük üretimler yapacaksınız bizlerde bu minvalde çiftçilerimizle beraber katma değeri yüksek hem sağlık anlamında ve tüketici anlamında tercih edilen hem de üretici anlamında yapmış olduğu faaliyeti kıymetlendiren üretim metotlarına yönelmek zorundayız. Aronya da bize bu yönde bir mesaj verdi. Birim alandan daha iyi getirisi olan daha kıymetli bir üretim…

Bugün itibari ile 150 dekar alanda Aronya üretiyoruz ama Aronya üretirken sadece üretim boyutunda kalmamamız gerektiğinin de farkındayız. Aynı zamanda bu ürünü tüketicilerle buluşturmak, tüketicilerin bilgi seviyesini artırmak ve tüketici ile üretici arasındaki bağı da organize etmek zorundayız. Geçen yıl yaklaşık 7-8 ton hasat çıkardığımız Aronya’dan bu sene 25 tonluk bir üretim bekliyoruz. Yeni diktiğimiz bahçeler de her geçen yıl verim yaptığında her geçen yıl üretim miktarımız artacaktır. 

Aronya’yı sadece üretmeyelim demiştik. Aynı zamanda bunun organik üretelim. Hali hazırda 150 dekarlık üretim alanımızın 90 dekarlık kısmını organik tarım metoduyla üretiyoruz. Bakanlığımızın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün bu yıl bize sağladığı ve İl Özel idaremizin de destekleriyle yeni bir projeyle beraber Ekim-Kasım aylarında 160 dekar yeni bir bahçe tesis edeceğiz. Toplamda Yalova’mızdaki üretim 300 dekarı aşacak. Ve biz bu 300 dekarın tamamını organik tarım olarak yapmayı hedefliyoruz.

YALOVA'NIN 24 AYAR ALTININA KARDEŞ GELDİ 

Bu yıl Aronya’nın haziran ayında coğrafi işaretini aldık bu çalışmalarda da Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsünden destek aldık. Enstitü müdürümüze de bu vesileyle teşekkür ediyorum. Ayrıca bu konuda gayretlerini esirgemeyen çiftçilerimize de teşekkür ediyorum. Kivi Yalova’nın 24 ayar altını ama bu altının yanına bugün ve gelecekte yeni 24 ayar altını Yalova Aronyası’nı da katmış oluyoruz. 

Tarımsal projelerimize gerek bakanlığımızdan gerek yerel kaynaklarımızdan bütçe temin ederek start veriyoruz. Bu anlamda özellikle son beş yılda önceki dönemlere göre sağlamış oldukları tarımsal destekleri yaklaşık on kat artırarak bize sunan ve son beş yılda 3 milyona yakın destek sağlayan Özel İdaremize de teşekkür ediyoruz. İl Genel Meclisi üyelerimize de şükranlarımızı sunuyoruz. Son yıllarda Bakanlığımızın projeleri ile Özel İdaremizin projelerini birbirini destekleyen proje formatında yürütmeye çalışıyoruz ve bununla birlikte ürettiğimiz kivi olsun,  Aronya olsun, Trabzon Hurması olsun, ceviz olsun bu tür ürünleri kurutulmuş meyve olarak da tüketiciye nasıl sunabiliriz diye Ar-ge çalışmaları yapıyoruz ve bu çalışmalarla birlikte de tüketicinin erişebilmesini artırmaya çalışıyoruz.

ARONYADAN YAPILAN PASTAYI BİRLİKTE KESTİLER 

Bu yıl coğrafi işaretini almış olduğumuz Aronya’nın tüketiciye üretici tarafından ulaştırılmasında kullanılacak olan logoların Yalova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıla has ücretsiz olarak çiftçilerimize sağlandığını da paylaşmak istiyorum. Çiftçinin gayreti, yerelin desteği, bakanlığın projeksiyonu ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ndeki kıymetli arkadaşlarımızın gayretleriyle başarılı projeler yürütüyoruz. Bu yıl startını vermiş olduğumuz organik Aronya hasadının başta kıymetli ve gayretli çiftçilerimize bereket getirmesini ilimize ve ilimiz bütününde ülkemize de hayırlar getirmesini diliyorum” açıklamasında bulundu.
Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Organik Aronya geçiş süreçlerini tamamlayan yetiştiricilere sertifikaları Valimiz Muammer Erol ve Milletvekilleri tarafından verildi. Ardından Organik Tarım Daire Başkanı Başak Eğesel ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş Aronyadan yapılan pastayı çiftçilerle birlikte kestiler. 

ORGANİK TARIMDA ARONYA ÜRETİMİNE DESTEK GETİRİLECEK 

Pasta kesiminin ardından konuşan Başak Egesel,“Sayın Bakanımızın, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüzün selamlarını getirdim. Biz sizlerle birlikte bu güzel gününüzde birlikte olmaya geldik. Hayırlı uğurlu olsun, bol bereketli olsun. Bakanlık olarak her türlü konuda yanınızdayız. Buradaki büyük başarıyı gördükten sonra şöyle bir müjde verebiliriz artık Aronya üreticilerine organik tarımda önümüzdeki yıldan itibaren destekleme getireceğiz. Umarım en güzel günlerde hep beraber Yalova’mızda bu ürünü en layıkıyla değerlendiririz. Üreticilerimize, Tarım ve Orman İl Müdürümüze ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. İl Özel idaremize çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

TARIM TOPRAKLARINI RANT BASKISINA KARŞI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada : “Tarım İl Müdürlüğümüz ve Araştırma Enstitümüzle birlikte çok uyumlu, verimli bir çalışma yürütüyoruz. Biz bu projenin ortağı olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu tür projelerde yer almamızın temel bir nedeni var o da şu; bildiğiniz gibi Yalova Türkiye’nin en küçük ili. Çok az ekilebilir toprağa sahip. Türkiye’nin batısında olan bir il olması nedeniyle de çok göç alan bir il. Bu yüzden ciddi bir yapılaşma baskısıyla karşı karşıya. Biz topraklarımızı bu yapılaşma ve rant baskısı karşısında korumak ve üretime kazandırmak için Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte bu projelere destek veriyoruz.

Böylece satılma tehlikesiyle karşı karşıya olan bu topraklar üretime kazandırılmış oluyor. Yalova İl Genel Meclisi’nin aldığı kararlarla, bu projelere verdiğimiz desteklerle son dört yılda yaklaşık 1500 dönümlük bir araziyi tarıma kazandırmış olduk. 1500 dönüm Yalova ölçeğinde çok önemli bir oran dolayısıyla bu projelerle bu arazileri rant baskısından kurtarıp üretime kazandırmış oluyoruz. Bu süreçte hiç şüphesiz çiftçilerimizin, üreticilerimizin iradesi çok önemli. Biz onların üretim isteklerine güvenerek bu projeleri hazırlıyoruz. Üreticilerimiz başta olmak üzere bu projede emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

COĞRAFİ İŞARETİNİ KALDIRAÇ OLARAK KULLANACAĞIZ

Hasan Soygüzel’in ardından kürsüye gelen Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ise, “Geriye baktığımız zaman Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü 2011 yılında çok değerli bir çalışmayla Aronya fidesinin ıslah çalışmasını yaptı. Bugün geldiğimiz noktada hem Tarım Müdürlüğümüzden hem sektörümüzün değerli katkılarıyla artık Yalova Aronyası coğrafi işaret almış, markalaşmış, tüm dünya tarafından tanınan, bilinen ülkemizin bir değeri haline gelmiştir. Bu noktadan sonra da atacağımız adımlarla hem ıslah çalışmalarımızı sürdüreceğiz hem coğrafi işareti kendimize bir kaldıraç olarak kabul edeceğiz, markalaşma çalışmamızı yürüteceğiz. Bu işin bir de üçüncü fazı var. O da Aronya’dan elde ettiğimiz katma değeri artırmak için bu işin sanayisi, tıbbi aromatik bitki olarak kullanılması… Bu adımlarla da yapacağımız girişimlerle de Yalova’nın öncü rolünü artırarak sürdüreceğiz. 

ARONYA PİYASASI YENİ OLUŞUYOR

Bu tip model bahçelerin hasat yapması bizim açımızdan çok değerli. Aronya piyasası yeni oluşan bir piyasa ve bu ürünün farklı boyutlarıyla da katma değerini artırması Yalova açısından büyük bir zenginlik olacak. Umut ediyorum bu güçlü işbirliği ile kamu, özel sektör, araştırma kurumları, tarım müdürlüğümüzün bu noktadaki rolüyle beraber Yalova’da bu başarıyı hep birlikte üreteceğiz, geliştireceğiz. Bizim burada atacağımız adımlar bu ürünlerin bir sanayiye dönüşmesi açısından çok değerli. Tarım topraklarımızı koruyarak, geliştirerek gelecek nesillerle buluşturmak, sürdürülebilir ekonomiyi inşa etmek bakımından önemli. O yüzden elimizden geleni bu gelişim için sarf edeceğiz” diyerek bu projelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ahmet Büyükgümüş’ün konuşmasının ardından son konuşmacı olarak kürsüdeki yerini alan İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ‘da özetle tarımın geliştirilmesi noktasında gösterilen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından Vali Muammere Erol ve beraberindekiler aronya bahçesinde ilk organik aronya hasadını birlikte yaptılar. Sembolik olarak gerçekleştirilen Organik Aronya hasadının ardından alanda bulunanlara Organik Aronya ürünlerinden Aronya Dondurması, Aronya Meyve Suyu, Aronya Pastası gibi ikramlarda bulunuldu.