Her bakan geldiğinde proje diyerek bir şeyler ortaya atıyor ve altyapısı olmayan bu projeler günlerce kamuoyunda tartışılıyor. Bakan değiştikten sonrada bu projeler unutulup gidiliyor. Türkiye Gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, Tarım Bakanlığı, Latin Amerika ve Afrika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başladı. Ukrayna ile de bu konuda temasa geçildi. Özellikle Türkiye’de iklimsel olarak üretimi zor olan ürünlerin ekimi yurt dışında kiralanacak arazilerde yapılacak.

SUDAN'DAKİ ARAZİLER İÇİN ŞİRKET KURULDU AMA ÜRETİM BAŞLAMADI!

Söz konusu bu habere göre Bakanlığın Latin Amerika ve Afrika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmelere başladığı ifade ediliyor. Peki Türkiye gerçekten böyle bir arayış içinde ise 2015 yılından buyana gündemde olan ve kiralandığı belirtilen hatta kiralanan bu araziler için bile şirket kurulumu tamamlanan Sudan’da neden bu üretim bir türlü başlamıyor?

TARIMSAL ÜRETİM BAŞLAMADI AMA ŞİRKETTEKİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE HUZUR HAKKI VE İKRAMİYE ÖDENİYOR!

Bilindiği üzere Türkiye ile Sudan arasında tarımsal faaliyetleri yürütmek 2018 yılında Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kurulmuştu. Söz konusu şirket 10 milyon dolar sermaye ile kurulurken, şirketin yüzde 20’si Sudan’a yüzde 80’i de TİGEM’e ait. Şirketin yönetim kurulu 5 kişiden oluşurken, bunlardan 1’i Sudan diğer 4’ü Türkiye’yi temsil ediyor. Türkiye’yi temsil eden 4 yönetim kurulu üyesinin 2’si Tarım Bakanlığından, 1’i TİGEM’den ve 1’i de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Söz konusu şirketin ilk genel kurulu geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılırken, genel kurulda yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi hakları da belirlenmişti.

Sudan'da 780 bin hektar tarım arazisinin işletilmesine yönelik hiç bir çalışma ortaya konmazken, bu sefer Venezüella ve ardından Latin Amerika ve Afrika'da yeni arayışlara girilmesi yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.