TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama! TÜSEDAD'tan 1 Mayıs'ta geçerli olacak yeni süt fiyatıyla ilgili açıklama!

TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi, Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen Mayıs ayına ait çiğ süt üretim maliyetlerini yayınlamadı. Ulusal Süt Konseyi’nin her ayın başında düzenli bir şekilde yayınlaması gereken çiğ süt üretim maliyetlerini bazen ay bitmeden bazen de 2-3 aylık birden yayınlanıyor. Buradaki politikasızlık, Ulusal Süt Konseyi’nin üretim maliyetlerindeki keyfiliğini gözler önüne sererken, kurumsal ciddiyeti de zedeliyor.  

Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen Mayıs ayına ait çiğ süt üretim maliyetlerinin yayınlanmaması, "Türkiye’de süt üretimi durdu mu? Çiğ süt üretim maliyetleri neden açıklanmıyor?” tepkisine neden oldu.

üretim maliyet

NİSAN AYI ÜRETİM MALİYETİ 9,87 LİRA OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Ulusal Süt Konseyi’nin en son Nisan ayı verilerine göre 1 litre çiğ sütün üreticiye maliyeti 9.87 lira olarak açıklanmıştı.

1 LİTRE ÇİĞ SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ 12 LİRAYA ÇIKTI!

Ancak gelinen noktada yem fiyatlarına gelen zamlarla birlikte çiğ süt üretim maliyetinin 12 liraya çıktığı kaydediliyor.

SÜT ÜRETİCİSİNİN ELİNE 10 İLE 11 LİRA GEÇİYOR! 

Sütün maliyeti 12 liraya çıkarken, süt üreticisinin şuanda sattı sütten eline geçen para bölgelere göre değişmekle birlikte 10 lira ile 11 lira arasında değişiyor. Bu maliyetle yemini, samanını zamanında alan süt üreticileri ayakta durabilirken, girdisini zamanında tedarik edemeyen üretici ise üretime devam edemiyor.

15 EKİM'DEN BUYANA GÜNCELLENMEYEN USK REFERANS FİYATININ YENİDEN BELİRLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Diğer yandan yeni Bakan Yumaklı ile birlikte Ulusal Süt Konseyi’nin 15 Ekim’den buyana güncellenmeyen çiğ süt referans fiyatının yeniden belirlenmesi için bir çalışma başlatıldığı öğrenildi.

süt-7