Trakya'da binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları 'çayır tırtılı' istilasına uğrarken Tarım ve Orman Bakanlığının vurdumduymaz tavrı, tepkilere neden oldu. Çayır tırtılı istilasına karşı Bakanlığın acil olarak harekete geçerek bölgedeki bütün arıları da boşaltarak, bölgenin bir bütün olarak ilaçlanması gerekirken, ilaçlamanın ‘drone ile ilaçlama izni çıkartılarak’ tamamen çiftçinin inisiyatifine bırakılması yaşanan felaketi gözler önüne serdi.

Türkiye’nin üretim açığı bulunan ayçiçek gibi bir üründe ekili alanlarda ciddi bir ürün kaybına neden olacak çayır tırtılı istilasına karşı Bakanlığın böyle sorumsuzca davranmasının ülke tarımına faturası ağır olacak. 

SARI GELİN ÇAYIR TIRTILI İSTİLASINA UĞRADI

Tarlaları sarıya boyayan ve çiftçisinin 'sarı gelin' olarak adlandırdığı ayçiçeği tarlalarını 'çayır tırtılı' istila etti. Edirne kent merkezi, Havsa, Uzunköprü, İpsala ve Enez ilçelerinin yanı sıra Tekirdağ ve Kırklareli'de de etkili olan tırtıl, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek, büyük verim kaybına neden oluyor.

BAKANLIK ÇİFTÇİYE DRONE İLE İLAÇLAMA İZNİ VERDİ

Bölgede görülen çayır tırtılları, bitkinin neredeyse tamamını yiyerek zarar verdi. Çayır tırtılına karşı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri harekete geçerken, Bakanlıkta 13 Temmuz’da 7 İl Valiliğine gönderdiği genelge ile ‘drone ile ilaçlama’ izni verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 13 Temmuz’da “Ayçiçeğinde Çayır Tırtılı(Loxostege Sticticalis) Mücadelesi Hakkında” başlığı ile 7 il valiliğine genelge göndererek çayır tırtılı ile mücadelede İnsansız Hava Araçlarının (İHA), zirai drone kullanılmasına izin verildiğini bildirdi.

genelge

İLAÇLAMA İŞİ ÇİFTÇİNİN İNSİYATİFİNE BIRAKILDI

Bakanlığın acilen harekete geçerek çayır tırtılının görüldüğü bütün bölgeyi karantina altına alarak bir bütün olarak ilaçlama yapması gerekirken, drone ilaçlama ile ilaçlama işini tamamen çiftçinin inisiyatifine bırakması manidar bulundu. Drone ile ilaçlamaya izin verilmesine rağmen bir çok çiftçi zirai drone bulamazken, bu da yaşanacak felaketin boyutunu ortaya koydu. 

DRONE BULAMAYAN ÇİFTÇİ TARLASINI İLAÇLAMAZSA NE OLACAK? 

Uzmanlar çayır tırtılına karşı etkin bir mücadele yapılabilmesi için ilaçlamanın bir bütün olarak yapılması gerektiğini, sadece bir çiftçin tarlasını ilaçlamaması durumunda diğer ilaçlanan tarlalar için yine etkin bir sonuç alınamayacağına işaret ediyor. 

AYÇİÇEĞİNDE YAŞANAN FELAKETE KARŞI BAKAN KİRİŞÇİ SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN HİÇ BİR PAYLAŞIMDA BULUNMADI! 

Sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanan Bakan Kirişçi’nin Trakya’da ayçiçeğinde yaşanan çayır tırtılı felaketine karşı hiçbir paylaşımda bulunmaması dikkat çekti.

TRAKYA'DA ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI FELAKETİN ISPARTA'DA HASAT EDİLEN GÜL KADAR MI ÖNEMİ YOK!

Isparta'da gül hasadı yapan çiftçilerle ilgili paylaşımda bulunan Kirişçi'nin Trakya'da yaşanan çayır tırtılı felaketine karşı hiç bir paylaşımda bulunmaması, çiftçinin yaşadığı sorunlara karşı Bakan ve ekibinin yaklaşımını da gözler önüne serdi. 

kirişçi-1

tırtıl

tırsıl1

tırtıl2

tırtıl3