Domates, soğuğa tolerans göstermeyen sıcağı seven bitkilerdir. Bu nedenle onları soğuk olmayan bir toprağa ekmek en doğru adım olacaktır. Toprak ısındıktan sonra genç fideleri bahçeye aktarmak en iyisidir.

TOHUM OLARAK YÜZLERCE DOMATES ÇEŞİDİ VAR

Fide üretimi de önemli bir aşamadır. Tohum olarak yüzlerce domates çeşidi vardır. Bahçeniz için hangisinin doğru tercih olacağını iyi belirlemek gerekir.

SIRIK DOMATESYER DOMATESİ Mİ?

Sırık domates yerden kazanır ancak yer domateslerine oranla az verim alırsınız. Yer domatesleri çok geniş alanlara yayılabilir ama sürekli domates verebilir. Yer domateslerine çok bakım yapmak gerekmez ancak sırıklar biraz bakıma ihtiyaç duyar.

En mantıklısı sezon içinde her zaman domates yemek istiyorsanız, hem sırık hem yer domatesi ekmeyi deneyin.

DOMATES YETİŞTİRMEDE YEREL TOHUMLARDAN BAŞLAMAK BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAKTIR

Domates yetiştirirken, hastalık direnci olan yerel tohumlardan başlamak bu konuda büyük avantaj sağlayacaktır. Tohumunuzu mutlaka kendiniz üretin. Domatesleriniz bölgenizde olabilecek bir dizi hastalığa hassastır ama kendi tohumlarınız yıllar içinde bu hastalıklara karşı direnç sağlayacaktır.

BAHÇE TOPRAĞINI KESİNLİKLE KULLANMAYIN

Domates fidelemek için kullanacağınız toprağın ismi saksı toprağı veya tohum toprağı diye tanımlanabilir ancak sadece sulandığı zaman sertleşecek, genellikle hastalık organizmalarını barındırabilecek bahçe toprağını asla kullanmayın. Kendi kompostunuzu yapın ve bunu kullanın.

Çimlendirme için seçeçeceğiniz kaplar fark etmiyor. Viyollar en iyi kap olabilir. Viyollerde tohumlar çimlendiribelir.

Viyolu doldurun iyice sulayın tohumları üzerine koyun ve onların üzerine ince bir kapak toprağı atın. Kapak toprağı elenmiş torf olabilir, kapak attıktan sonra sulayabilirsiniz. Sulama dengesini tutturmakta zorlanabilirsiniz bu nedenle kapak toprağı yerine vermikülit bu konuda size çok yardımcı olacaktır.

Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak Biçerdöverlerle hasat yapan çiftçiler dikkat! Cezai işlem uygulanacak

Bir pencere kenarında bitki yetiştiriyorsanız, bitkilerin ışığa doğru eğilme isteğini farkedebilirsiniz. Bunun için kapları günlük olarak çevirin.

GÜBRELEMEDE YAPILAN HATALAR!

Gübreleme konusu da yapılan hataların başında gelir. Tohum çimlendirme toprağına gübre koymayın. Gübreyi şaşırtma sonrası kademeli artırarak verin. İkinci şaşırtma yapmak istemiyorsanız, ilk şaşırtmada daha derin bir kaba aktarın büyüdükçe toprak ilavesi yapın.

Fideleri bahçeye nakletmek için acele etmeyin. Toprağın ısındığı dönemde fideleri almak size sezon içinde daha çok verim almanızı sağlar. Gübreleme, bakım düzgün yapılmışsa olgun domatesleri çeşidin hasada geleceğe zaman değişse de ortalama 8 haftada olgun domatesleri hasat edebilirsiniz.