Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan, Türkiye'nin tohum üretiminde yaşadığı çelişkiyle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Tohum üretiminde önemli olanın ithal tohumdan yerli üretim yapmak değil, her şeyi ile Türkiye'ye ait olan milli tohum geliştirmek olduğunu vurgulayan Akcan, bu konuda da Tarımsal Araştırmalar Enstitülerine büyük görev düştüğünü söyledi.

SEKTÖRDE TAKDİR TOPLADI

Türkiye'nin tohum üretiminde ülke gerçeklerini ortaya koyan bu tür açıklamalar TÜRKTOB tarafından bugüne kadar pek yapılmazken, geçtiğimiz aylarda TÜRKTOB Başkanı seçilen Akcan'ın bu duruşu sektörde büyük takdir topladı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Savaş Akcan'ın patates tohumluğu ile ilgili açıklamaları haftalık ekonomi dergisi Para'da yayınlandı. Tohum üretimi konusunda sektörün ve kamuoyunun bugüne kadar pek alışık olmadığı bir değerlendirmede bulunan Akcan, her şeyi ile Türkiye'ye ait milli tohum geliştirmenin önemine dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN ÇELİŞKİSİ PEK DİLE GETİRİLMEZDİ

Bilindiği üzere mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates gibi katma değeri yüksek tohum çeşitleri Türkiye'de üretilmesine rağmen, bu tohum çeşitleri yabancılara ait. Buradaki çelişki de TÜRKTOB tarafından bugüne kadar pek dile getirilmezdi.

HER ŞEYİ İLE BİZE AİT OLAN TOHUM ÜRETMELİYİZ

Türkiye'nin bu çelişkisini ortaya koyarak, biran önce 'her şeyi ile bize ait olan' tohumların geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Akcan, patates tohumu üzerinden yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Bugün patates ithalatı gündemde. Oysa patates fiyatları yurtdışında da ucuz değil. En makul fiyatlar Azerbaycan ve İran'da. Onlarda da 50 ve 75 cent seviyesinde. Türkiye'nin bu konuda yapması gereken kendi üretimini artırmasıdır. Bunun yolu da tohumluk patatesten geçiyor.

Tohumlukta da ithalat var. Asıl olan milli tohum geliştirmek. Özel sektör tarafında tohumluk yatırımı yapan bir iki firma var. Ancak bu maliyetli bir yatırım. Her şirket bu işe giremez. Tarımsal Araştırma Enstitülerinde büyük görev düşüyor. Milli tohumlar geliştirip uygun şartlarda üreticiye satmalıdır. Kısmen yapılıyor ama bu çalışmalar artırılmalı. Asıl olan ithal tohumdan yerli üretim yapmak değil, her şeyi ile bizim olan milli tohum geliştirmek. Sadece patates için değil bütün ürünler için bu şart"