Geleneksel olarak her yıl hasat başladığında TİGEM’in sitesinde; işletme ismi, çeşit ismi, sulu veya kuru tarım alanlarından günlük hasat durumu yayınlanırdı. Sektör paydaşları hangi bölgede hangi çeşit ekilmiş, verimi nedir, hasat ne zaman başlamış, tohumluk problemi olacak mı, devlette yeni çeşit var mı, durumu nedir, gibi soruların cevabını bu yayınlanan hububat hasat cetvelinden takip edebiliyordu. 

HASAT CETVELİ FAALİYET RAPORLARINDAN BİLE ÇIKARILDI

Araştırmacılar ise kendi denemelerinin yanı sıra TİGEM kayıtlarına güvendiği için bu verileri referans alabiliyordu. Ancak sektör paydaşları ve çiftçiler tarafından titizlikle takip edilen hububat hasat cetveli bilinmeyen bir nedenden dolayı yayından kaldırıldı. Hububat hasat cetveli iki yıldır yayınlanmazken, TİGEM’in yıllık faaliyet raporları içinden bile çıkarılması, soru işaretlerini de beraberinde getirdi. 

TİGEM ÇALIŞANLARI BİLE HANGİ ALANDA NE KADAR ÜRÜN EKİLDİĞİNİ BİLMİYOR

Bırakın tohum arayışında olan çiftçiyi, TİGEM’in kendi çalışanları bile hangi işletmede ne ekili, ne kadar verim alınmış bilmiyor. Şeffaf olması gereken bir kamu kurumunun neden böyle bir yasaklamaya gittiği ise merak ediliyor. 

HUBUBAT HASAT CETVELİNDE HANGİ BİLGİLER YER ALIYORDU?

İşletmeler itibariyle hububat hasat cetvelinde; ekilecek ürünün cinsi ve hangi çeşit olduğu, ekilen sulu ve kuru alan miktarı, terk edilen alan miktarı, hasat edilecek alanın miktarı, üretilen mahsulün miktarı ve en önemlisi verimlilikle ilgili bütün bilgiler yer alıyordu.