SADETTİN İNAN / Tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki tasarruf tedbirleri, Tarım ve Orman Bakanlığında, Jokey Kulübü üzerinden yürütülen araç saltanatına karşı uygulanacak mı?

TASARRUF TEDBİRLERİ ESKİ TARIM BAKANLARINA UYGULANACAK MI?

Mevzuatta olmamasına rağmen Tarım Bakanlığında eski bakanlara Jokey Kulübü üzerinden keyfi bir şekilde makam aracı tahsis edilerek, kaynaklar hoyratça kullanılıyor. Kamuda personel servisleri dahi kaldırılırken, Tarım Bakanlığında, Sami Güçlü dahil (Ahmet Eşref Fakıbaba hariç) bugüne kadar görev yapmış eski Tarım Bakanlarına verilen araçlara karşı nasıl bir politika izleneceği merakla bekleniyor. 

TKDK’de geçici görevlendirme krizi! Depremzede personel intihar etti kurum Başkanı kararı savundu! TKDK’de geçici görevlendirme krizi! Depremzede personel intihar etti kurum Başkanı kararı savundu!

JOKEY KULÜBÜ DERNEK STATASÜNDE 

Cumhurbaşkanlığının tasarruf tedbirleri genelgesine göre; vakıf, dernek, sandık, banka, birlik, firma, şahıs ve benzeri kuruluş veya kişilere ait taşıtlar, kamu kurum ve kuruluşlarınca izin alınmadan hiçbir şekilde kullanılmayacak.

Buna göre Tarım Bakanlığında bütçe giderleri içinde gösterilmeden uzun yıllardır araç saltanatının hoyratça uygulandığı Jokey Kulübü de dernek statüsünde bulunduğu için, tasarruf tedbirleri buradan elde edilen makam araçlarını da yakından ilgilendiriyor.

MEVZUATTA KARŞILIĞI OLMAMASINA RAĞMEN ESKİ BAKANLARA KEYFİ BİR ŞEKİLDE ARAÇ TAHSİS EDİLİYOR!

Mevzuatta eski bakanlara görevlerini bıraktıklarında araç tahsis edilmesi yönünde bir hüküm bulunmamasına rağmen, Tarım Bakanlığında, görevden ayrılan bütün bakanlara Jokey Kulübü üzerinden araç tahsis edilerek, kaynaklar keyfi bir şekilde kullanılıyor.

SAMİ GÜÇLÜ DAHİL ESKİ BAKANLARIN HEPSİNE ARAÇ TAHSİS EDİLDİ!

Ak Parti Hükümetlerinin ilk Tarım Bakanı Sami Güçlü dahil bugüne kadar görev yapmış Mehdi Eker, Kutbettin Arzu, Faruk Çelik, Ahmet Eşref Fakıbaba, Bekir Pakdemirli ve Vahit Kirişçi’ye, mevzuatta yeri olmamasına rağmen Jokey Kulübü üzerinden en düşüğü Passat marka olmak üzere araç tahsis edilmiş durumda. 

AHMET EŞREF FAKIBABA PARTİ DEĞİŞTİRDİĞİ İÇİN VERİLEN ARAÇ GERİ ALINDI!

Eski Tarım Bakanlarından sadece Ahmet Eşref Fakıbaba’ya Jokey Kulübünden tahsis edilen Passat marka araç daha sonra geri alındı. Aracın geri alınma gerekçesi de Fakıbaba’nın parti değiştirmesi. Fakıbaba, 2022 yılında Ak Parti’den istifa ederek İyi Parti’ye geçtiği için dönemin Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin talimatı ile Passat marka araç Fakıbaba’dan geri alınmıştı. Bu durum bile eski Tarım Bakanlarına Jokey Kulübü üzerinden tahsis edilen araçların keyfi bir uygulama olduğunu ortaya koyarken, kaynakların da hoyratça nasıl kullanıldığını gözler önüne seriyor.

VAHİT KİRİŞÇİ’YE İKİ ARAÇ BİRDEN TAHSİS EDİLDİ!

Eski Tarım Bakanlarından Vahit Kirişçi, görevden ayrılırken Jokey Kulübü üzerinden Audi A8 marka lüks araçla birlikte bir de Passat marka aracı yanında götürdü. Mevcut iki araçta Kirişçi tarafından kullanılırken, ödemesi Jokey Kulübü üzerinden yapılıyor.

KİRİŞÇİ'NİN SAMİMİYETİ!

Fakıbaba, parti değiştirdiği için Passat marka aracı geri alan Kirişçi’nin mevzuatta hiçbir karşılığı olmamasına rağmen Audi A8 marka lüks araçla birlikte Passat marka aracı Jokey Kulübü üzerinden kendi çıkarları doğrultusunda kullanması yaşanan çelişkiyi gözler önüne sererken, tasarruf tedbirleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesinin ardından söz konusu bu araçların Tarım Bakanlığına iade edilip edilmeyeceği ise tasarruf tedbirleri konusunda ne kadar samimi olduklarını ortaya koyacak.

NEDEN JOKEY KULÜBÜ?

Jokey Kulübü dernek statüsünde olduğu için, derneğin kaynakları üzerinden kiralanan veya satın alınan araçlar, Tarım Bakanlığının bütçe giderleri içinde görünmediği gibi resmi plaka kullanma şartı da bulunmuyor. Bundan dolayı Bakan, Bakan Yardımcıları, özel kalem ve danışmanlara Jokey Kulübü üzerinden istedikleri kadar araç tahsis edilerek, bu kaynaklar hoyratça kullanılıyor. Şuanda Genel Müdürler hariç, Tarım Bakanlığının Özel Kalem Müdürlüğünün kayıtlarında görülen 55’e yakın makama aracının çoğunluğu Jokey Kulübü üzerinden kiralanırken, bunların hiç birinde resmi plaka bulunmadığı için bu araçlar resmi işlerin dışında çok rahat özel işlerde de kullanılıyor.

KAMUDA PERSONEL SERVİSLERİ DAHİ KALDIRILIRKEN, ESKİ TARIM BAKANLARINA KEYFİ BİR ŞEKİLDE TAHSİS EDİLEN MAKAM ARAÇLARI GERİ ALINACAK MI?

Tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin ardından Fakıbaba hariç eski Tarım Bakanlarının Jokey Kulübü üzerinden kullandıkları araçlar için izin verilmesi gerekiyor. Eski Bakanların kendilerine ve ailelerine tahsis edilen bu araçlar için izin verilecek mi, (verilecekse hangi gerekçe ile bu izin verilecek) yoksa geri alınacak mı?

Tarımdan Haber olarak, bu süreci takip ederek, bütün yönleriyle kamuoyu ile paylaşacağız.