Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, www.tarimdanhaber.com’un sorularını yanıtladı. Ziraat Odalarının Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşu olduğuna dikkat çeken Başkan Doğru, “Çünkü hemen her ilçede örgütlenmiştir. Sesi çıktığı zamanda, iş yaptığı zamanda önemini tüm Türkiye görüyor. En son örneğini sütte gördük. Oda başkanı, bütün sütle ilgili örgütleri toplayıp bir deklarasyon yayımladı. Bunun üzerine de 8 Aralıktan itibaren de değişti. Gündem yarattı. Yani Türkiye’de tarımla ilgili gündem yaratan önemli bir kuruluş.” dedi. 

“DELEGE SİSTEMİ DEĞİŞMELİ”

Ziraat Odası Başkan seçiminde kullanılan mevcut sistemin aksaklıklarla dolu olduğunu kaydeden Mutlu, “Tüm Ziraat Odaları Başkanları için söylüyorum. Mesela çok değerli başkanlarımız var. Adana’da Seyhan, Yüreğir, Karataş… çok önemli ve düzgün, doğru iş yapanlar var. Ziraat Odası başkanı seçiminde çiftçiler çok fazla söz sahibi olamıyorlar. Delege sistemini, seçim sistemini değiştirmek lazım. Doğru kişilerin yönettiği örnekler var. Doğru kişiler gerçekten çok aktif ve çiftçinin menfaatine güzel işler yapıyorlar.”

“ÇKS’YE KAYITLI HER ÇİFTÇİ OY KULLANMALI”

20 yılı aşkın sürelerde başkanlık yapan Ziraat Oda Başkanlarının seçim sistemi değişmesi ile değişe bileceğini kaydeden Mutlu, “Seçim sistemi değişirde, delege ile değil, muhtarların delege belirleme sistemiyle değil O ziraat odasına bağlı ÇKS alan bütün çiftçilerin oy kullanabileceği bir sistem mesela. Çok basit. O ziraat odasından kim ÇKS almışsa, yani çiftçi ise. Çiftçi kayıt sistemine bağlı olmak ne demek? Çiftçi olmak demek. ÇKS’ye bağlı o ziraat odasından kim belge aldıysa oy hakkı olmalı onun. O zaman işte buralar doğru yönetilebilinir. O zamanda 20 sene 30 sene aynı kişiler buralarda olmaz.”

Çiftçiler olarak ziraat odalarına sahip çıkılması gerektiğini kaydeden Mutlu, “Ben şahıslar bazında konuşmak istemem. Bu seçim sistemini Ziraat Odalarının geneli olarak konuşuyorum. Ziraat Odalarına sahip çıkıp yeterince faydalanmalıyız.” dedi. Başkan Mutlu Doğru, Türkiye çapında örgütlenmiş Ziraat odalarının da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği içinde olması gerektiğini aktararak “Böyle bir teşkilatı varken TOBB’ta da söz sahibi olmalıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.