Türkiye, sosyal proje kapsamında Bosna Hersekli üreticileri desteklemek için ihtiyacı olmadığı halde bu ülkeden bu yıl ilk planda 1500 ton eti 5.10 Euro’dan yani 52.5 liradan ithal edecek. Ancak ESK, artan yem maliyetlerinden dolayı zor günler geçiren yerli üreticinin hayvanını ise 36 liradan kesmeye devam ediyor. Bu da kendi üreticimizi öldürürken, kardeş Bosna Hersek’teki üreticilerin desteklenmesinin sorgulanmasına neden oluyor. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye, sosyal proje kapsamında Bosna Hersek’ten et ithal etmeye devam ediyor. Bu yılın ilk ithalatı için sözleşmeler yapılırken, Et ve Süt Kurumu’ndan da ekipler Bosna Hersek’e gitti. İlk parti etlerin bugünlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. 

BOSNA HERSEKLİ BİR FİRMAYLA ANLAŞMA YAPILDI 

Et ve Süt Kurumu, Bosna Hersek’ten yapacağı et ithalatı için Bosnalı bir firmayla anlaştı. Yapılan anlaşmaya göre ilk planda 1500 ton et ithal edilecek. İthal edilecek etin kilogram fiyatı ise 5.10 Euro olacak. 

TAREKS HAYVANCILIK SAF DIŞI BIRAKILDI

Geçen yıl Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancık üzerinden yapılırken, ortaya çıkan skandal fatura ve ithal etilen etlerle ilgili gündeme gelen şaibelerden dolayı bu yıl Tareks Hayvancılık devre dışı bırakıldı. 

HAYVANLAR BOSNALI BİR FİRMAYA AİT MEZBAHADA KESİLECEK

Et ve Süt Kurumu, ithal edeceği 1500 ton eti, Bosnalı bir firma aracılık yapacak. Hayvanların, Bosnalı bir firmaya ait mezbahada kesilecek olması da helal kesim kurallarına yönelik kaygıları ortadan kaldırması bakımından önemli bulunuyor. 

BOSNA HERSEKLİ ÜRETİCİLERİ DESTEKLERKEN KENDİ ÜRETİCİMİZ UNUTULUYOR!

Türkiye, Bosna Hersek’ten ihtiyaçtan dolayı değil, bu ülkedeki üreticilere destek vermek amacıyla bu et ithalatını yapıyor. Ancak burada yaşanan büyük bir çelişki de yerli üreticinin tepkisini çekiyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için kilosu 5.10 Euro’dan et ithal edilirken, bu ithal etin bugünkü kurlar üzerinden Türk Lirası karşılığı 52.5 liraya geliyor. Bosna Hersek’teki üreticileri desteklemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bu ülkeden 52.5 liradan et ithal edilirken diğer yandan Et ve Süt Kurumu’nun yerli üretici için karkas kesim fiyatının halen 36 lira olarak uygulanması yerli üretici açısından yaşanan çelişkiyi de gözler önüne seriyor.

TARIM BAKANI DA BESİCİNİN ZARARINI KABUL ETMİŞTİ 

Türkiye’de besiciler, yem fiyatlarının artmasına rağmen karkas kesim fiyatlarının aynı oranda artmamasından dolayı zararına üretim yaparken, bu durumu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldığı bir televizyon programında itiraf etmişti. Pakdemirli, karkas kesim maliyetinin 45 lira olmasına rağmen besicilerin 43 liradan hayvanlarını kestirdiğini söylemişti. 

TARIM BAKANININ ÇELİŞKİSİ 

Karkas kesim maliyeti 45 liraya çıkarken, Et ve Süt Kurumu’nun karkas alım fiyatını güncellemeyerek yerli hayvanlar için 36 lirada sabitlemesi Türkiye’de yetiştiricilerin yaşadığı mağduriyeti ortaya koyarken, Tarım Bakanı Pakdemirli’nin çelişkisini de gözler önüne seriyor. 

CUMHURBAŞKANLIĞI PROJESİNDE TAREKS HAYVANCILIK NEDEN DEVRE DIŞI BIRAKILDI?

Geçtiğimiz yıl Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatı Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık üzerinden yapılırken, yapılan et ithalatının 10 Cent daha pahalı olması, burada vurgun iddialarını gündeme getirmişti. Tareks Hayvancılık, söz konusu ithalat için Bosna Hersek’te şirket kurarken, bu şirket aracılığıyla Bosna Hersekli üreticilerle sözleşmeli üretim yapılacak ve elde edilen hayvanlar kesilerek Türkiye’de ithal edilecekti. Böylece Türkiye’nin verdiği destek aracılara değil doğrudan Bosna Hersekli üreticileri ulaşacaktı. Fakat bu hedeflerin hiç biri gerçekleşmediği gibi Tareks Hayvancılık’ın da ithal ettiği etleri aracılardan temin ettiği ortaya çıkmıştı. Tareks Hayvancılık yaptığı ithalatta bir de maliyetler 10 cent birden artarak 5.20 Euro’ya çıkmıştı. Et ve Süt Kurumu, hem belirlenen hedeflerin tutturulmaması, hem 10 Cent daha pahalı et ithal edilmesi hem de etlerin kalitesine yönelik iddialar yüzünden bu yıl Tareks Hayvancılıkla sözleşme yapmadı. 

TAREKS HAYVANCILIK DEVREDEN ÇIKTI İTHAL ETİN MALİYETİ 10 CENT DÜŞTÜ

Et ve Süt Kurumu, geçtiğimiz yıl Tareks Hayvancılık üzerinden yaptığı et ithalatını 5.20 Euro’dan yaparken, bu yıl Bosna Hersekli firma üzerinden 5.10 Euro’da yapacak. 

TAREKS HAYVANCILIĞIN ZARARI ÇİFTÇİ ORTAKLARIN CEBİNDEN ÇIKACAK 

Cumhurbaşkanlığının projesinde Tareks Hayvancılık’ın devre dışı bırakılması çiftçi kuruluşunun nasıl kötü yönetildiğini de ortaya koydu. Eski AKP Milletvekili Adem Tatlı’nın Genel Müdürlüğünü yaptığı Tareks Hayvancılık, brusella skandalından dolayı kurumu 10 milyon liranın üstünde bir zarara uğratırken, Türkiye’nin yapacağı et ithalatı için Bosna Hersek’te kurulun şirketin de atıl kalmasına neden olacak. Buradaki zarar da yine doğrudan çiftçi ortaklarının cebinden çıkmış olacak. 

SIRBİSTAN’DAN YAPILACAK ET İTHALATI İÇİN SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Diğer yandan Bosna Hersek’ın dışında Sırbistan’dan yapılacak et ithalatı için sürecin devam ettiği henüz bir anlaşma yapılmadığı kaydediliyor.