Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, TMO’nun 20 Ocak 2022 tarihinde 345 bin ton yemlik arpa ithalat ihalesi gerçekleştireceğini duyurdu. Toy, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu ihaleyle birlikte ithal ettiğimiz arpa hemen hemen bu yıl ürettiğimiz arpa miktarına ulaşmış olacak” dedi. 

BİR ÖNCEKİ İHALEDE İTHAL ARPA FİYATLARI 356 DOLARA ÇIKMIŞTI 

TMO’nun 23 Kasım’da yaptığı arpa ithalat ihalesinde, ithal arpa fiyatları 356 dolar/tona çıkmıştı. 26 Ekim’de yapılan ihalede ise fiyatlar 338 dolar/ton olarak sonuçlanmıştı. 

24 HAZİRAN'DAN BUYANA 10’UNCU ARPA İTHALAT İHALESİ YAPILACAK

TMO, bu yıl hasat döneminde başladığı arpa ithalatının 10’uncusunu yapacak. Bundan önce yapılan 9 ihaleden 1’i iptal edilirken, 8 ihalenin sonucunda toplam 2 milyon 375 bin ton arpa ithal edildi. İlk 7 ihalenin ortalama fiyatı, 294 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. 

FİYATLAR YERİNDE DURMUYOR HER İHALEDE REKOR KIRILIYOR!

Arpa ithalatında 8 Ekim’de yapılan ihalede ortalama fiyat 315 dolar olarak gerçekleşirken, 26 Ekim’de yapılan ihalede fiyatlar tonda 23 dolar daha artarak 338 dolar/tona çıkmıştı. 23 Kasım’da yapılan ihale ile ithal arpa fiyatları 350 dolar/ton’un da üstüne çıkarak 356 dolar/ton çıkmıştı. İthal edilen ürünlerde fiyatların yükselmesi, başta gıda fiyatları olmak üzere hayvancılıkta yem fiyatlarını da tehdit ediyor. Diğer yandan gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı bu yıl arpa, buğday ekilişlerinin olumsuz etkilenmesi beklenirken, bunun da önümüzdeki yıl hububat fiyatlarının yine gündemde kalmaya devam edeceğini gösteriyor.