İK Tarımüssü Danışmaklık Kurucusu aynı zamanda TMO ve ESK Eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, www.tarimdanhaber.com’a yaptığı özel açıklamada hububat alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. 

Aylık artışa gidilebilir

Adana Çiftçiler Birliği Başkanının buğday taban fiyat bekletişini 5.75 TL/Kg olarak açıkladığını anımsatan İsmail Kemaoğlu,  “Benim kanaatim kademeli fiyat açıklanabilir. Çünkü geçen yıl hasat sonrası fiyatlar artınca devlet tepki almıştı. Muhtemelen 5 ile 6 TL/Kg.’dan fiyatların başlayıp aylık artışlarla gidebilir.” dedi. Üreticinin üretim maliyetlerinin çok arttığına dikkat çeken Kemaloğlu “Çiftçinin maliyeti çok arttı. Kaldı ki Çukurova arazi ölçeği ve verimi İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da yok.” ifadelerini kullandı. 

Alım fiyatı açıklanır

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin son yıllarda hasat başlamadan fiyat açıkladığını hatırlatan TMO Eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Fiyat açıklanmadan beklenir mi? TMO ve Bakanlık son yıllarda hep erken fiyat açıklamayı savunduğu için beklenmeyeceğini düşünüyorum. Yani fiyat açıklarlar.” dedi. 

TMO fazla ürün alamaz

Gübre fiyatlarında sakin seyir devam ediyor! 31 Mart seçimleri sonrası gübre fiyatı kaç lira olur? Gübre fiyatlarında sakin seyir devam ediyor! 31 Mart seçimleri sonrası gübre fiyatı kaç lira olur?

Toprak Mahsulleri Ofisinin çiftçiden ne kadar ürün alabileceğine ilişkin öngörülerini de paylaşan Kemaloğlu çeşitli sebebler nedeniyle bu yıl devletin çok fazla ürün alamayacağını aktardı. İsmail Kemaloğlu, “TMO bu yıl da çok ürün alamaz. Çünkü ekiliş azalması, yerel rekolte kayıpları, buğdayın bazı bölgelerde slajlık biçimi, yemcilerin bugday talebi ve sektör ilgisi gibi sebeplerle piyasa hareketli olacak.” dedi. 

Türkiye ve dünyada yaşanan ekonomik sıkıntıların bulunduğunu aktaran İsmail Kemaloğlu, buğday üretimi ve ithalatı sürecine ilişkin ise “Yurtdışı da pahalı, kur da artıyor. Dolayısı ile ithal da ucuz değil” değerlendirmesinde bulundu.