Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, süt fiyatları günlerdir belirlenemiyor. İşin asıl muhatabı Ulusal Süt Konseyi inisiyatif alarak süt fiyatını açıklayamıyor, Gıda Komitesi rakam belirleyemiyor, Tarım ve Orman Bakanlığı ise bir türlü hesabın içinde çıkamıyor. Süte yapılacak zam en sonunda Cumhurbaşkanına kadar taşındı. Bütün bunlar olurken üretici ise zarar ettiği için dişi hayvanlarını kestirmeye başladı. Kestirilen her bir dişi hayvan ise ithalat lobisine zemin hazırlıyor. Sütte geçmişte yapılan hataların, yeni Bakan Vahit Kirişçi döneminde de aynen devam etmesi, bundan sonra uygulanacak politikalarının da şimdiden sorgulanmasını gündeme getirdi. 

GÜNLERDİR YENİ FİYAT ÜSTÜNDE ÇALIŞILIYOR! 

İğneden ipliğe bütün ürünler zamlanırken, konu çiğ süt olunca kılı kırk yaran hesapların yapılarak üreticinin göz göre mağdur edilmesi dikkat çekiyor. Ulusal Süt Konseyi, inisiyatif alarak süt fiyatlarını belirleyemezken, geçen hafta Gıda Komitesi’nde yapılan görüşmelerden de bir sonuç çıkmaması anlamlı bulunuyor. İddialara göre konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar taşındı. Dün kabine toplantısından sonra süt fiyatları ile ilgili bir açıklama beklenirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan süt konusuna hiç girmedi. Aslında geçtiğimiz hafta sonu Tarım Bakanlığının bütün çalışmaları tamamladığı, Pazartesi veya en geç Salı günü fiyatların açıklanması bekleniyordu. Dünkü kabine toplantısından da bir sonuç çıkmaması gözleri tekrar Tarım Bakanlığına çevirirken, Bakanlıktan da yeni fiyat konusunda bu saate kadar net bir açıklamanın yapılmaması “Neyin hesabı yapılıyor?” sorusunu gündeme getirdi. 

HESAP ORTADA! 

Çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde temel kural süt yem paritesi. Üreticinin üretimini devam ettirebilmesi için paritenin 1.5 yada en düşük 1.3’dür. Hesap bu kadar basitken, Ulusal Süt Konseyi inisiyatif alarak süt fiyatlarını revize edemiyor, Gıda Komitesi karar alamıyor, Tarım Bakanlığı işin içinden çıkamıyor ve konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar taşınıyor! 

SÜT ÜRETİCİSİNİN ZARAR ETTİĞİ HER BİR GÜN ÜLKE HAYVANCILIĞINA DARBE VURULUYOR

Ülke hayvancılığına büyük bir zarar vereceği bilindiği halde süt fiyatlarının günlerdir belirsizlik içinde bırakılması, bilerek veya bilmeyerek ithalat lobisine hizmet edilmiş olunuyor. Karkas kesim fiyatlarının arttığı bir dönemde süt fiyatlarının artırılmaması dişi hayvan kesimini artıracağı bilindiği halde süt fiyatlarının revize edilmemesi manidar bulunuyor. 

HÜKÜMET VE SANAYİCİNİN SÜTTE İNCE HESABI! 

Üretici zarar ederken, süt fiyatlarında yapılacak artışın bir türlü açıklanmaması hükümetin ve sanayicinin ‘ince bir hesabını’ akıllara getiriyor. Yeni fiyatın 15 Mart öncesinde açıklanması durumunda hemen uygulamaya geçirileceği ancak 15 Mart’tan sonra yapılacak açıklamada ise yeni fiyatın geçerlilik tarihi 1 Nisan’dan itibaren olacak. Böylece süt fiyatlarında yapılan artış Mart ayı enflasyonuna yansımamış olacak, sanayici de 15 gün daha üreticiden çok ucuz süt almaya devam edecek. 

SÜT FİYATLARININ AÇIKLANMAMASI İTHALAT LOBİSİNİN İŞİNE GELİYOR 

Karkas kesim fiyatlarının yükselmesinden dolayı dişi havan kesimi artarken, bu durum Türkiye’nin yoğun bir hayvan ithalatına da zemin hazırlamış oluyor. 

GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARILMIYOR!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin süt üreticisinin sahada yaşadığı sorunları ve bunun ülke hayvancılığına vereceği zararı en iyi bilenlerden olmasına rağmen, geçmişte yapılan hataların kendisinin döneminde de yaşanmaya devam etmesi dikkat çekiyor. 

SÜT FİYATLARININ BUGÜN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR!

Alınan bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığının bugün rakamı belirleyerek Ulusal Süt Konseyi’ne bildireceği ve süt fiyatlarının açıklanması yönünde.