Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirirken, Türkiye çıkarılacak doğalgazla dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 sahasında 320 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini duyurdu. Keşfedilen bu doğalgazın enerjide Türkiye’nin elini önemli oranda rahatlatması beklenirken, tarım sektörünü de yakından ilgilendiriyor.

Türkiye’de gübre sektörü hammadde bakımından yüzde 95 dışa bağımlı üretim yaparken, özellikle azotlu gübrelerin üretiminde doğalgaz kullanımı önemli bir yer tutuyor. Keşfedilen doğalgazın çıkarılarak tüketime sunulmasıyla birlikte gübre sektörünün de doğalgaz hammaddesi bakımından önemli oranda dışa bağımlılıktan kurtulması bekleniyor. 

TÜRKİYE'DE TÜKETİLEN GÜBRENİN YÜZDE 65-70'İNİN HAM MADDESİNİ DOĞALGAZ OLUŞTURUYOR

Tarım sektöründe kullanılan azotlu gübrelerin hammaddesini doğalgaz oluştururken, azotlu gübrelerin toplam gübre tüketiminin içindeki payı yüzde 65-70 seviyelerinde bulunuyor. Karadeniz’den çıkarılacak doğalgaz, enerji sektöründe olduğu gibi tarım sektörünün önemli bir girdisini oluşturan gübrede de dışa bağımlılığı azaltacak. Doğalgazın yurt içinden tedarik edilmesiyle birlikte azotlu gübrelerin üreminde sanayiye ucuz hammadde girdisi sağlanmış olacak. 

GÜBRE ÜRETİMİNDE YILLIK 1 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ KULLANILIYOR

Türkiye, iç tüketimini karşılamak için her yıl 45-50 milyar metreküp gaz ithal ediyor. İthal edilen doğalgazın yaklaşık 1 milyar metreküpü gübre sektöründe kullanılıyor. 

Doğalgaz ne zaman çıkarılacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün açıkladığı müjdeyle birlikte  doğalgazın kaç yılda çıkarılacağı ve kullanılabilir hale geleceğiyle ilgili de bilgiler verdi. Erdoğan, hedefin 2023 yılı olduğunu ve 2023 yılında Karadeniz gazının kullanıma sunulmasının amaçlandığını belirtti.