ÖZEL HABER / Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 24 Haziran’dan buyana 9’uncu arpa ithalat ihalesini bugün yaptı. TMO’nun yaptığı 320 bin tonluk arpa ithalat ihalesinde ortalama fiyat 356 dolar seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki arpa ithalat ihalesi 26 Ekim’de yapılırken, bu ihalede ortalama fiyat 338 dolar olarak gerçekleşmişti. 

ARPA FİYATLARI DA 350 DOLARIN ÜSTÜNE ÇIKTI 

TMO’nun 9’uncu arpa ithalat ihalesi bugün yapılırken, ihalede oluşan fiyatlar ortalama 356 dolar/tona çıkarak yeni bir rekor kırdı. İthal arpa fiyatlarının da 350 dolar seviyesinin üste çıkması dikkat çekti. 

24 HAZİRAN'DAN BUYANA 9'UNCU ARPA İTHALAT İHALESİ YAPILDI

TMO, bu yıl hasat döneminde başladığı arpa ithalatının 9’uncusunu bugün yaptı. Yapılan 9 ihaleden 1’i iptal edilirken, 8 ihalenin sonucunda toplam 2 milyon 375 bin ton arpa ithal edildi. İlk 7 ihalenin ortalama fiyatı, 294 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. 

FİYATLAR YERİNDE DURMUYOR HER İHALEDE REKOR KIRILIYOR!

Arpa ithalatında 8 Ekim’de yapılan ihalede ortalama fiyat 315 dolar olarak gerçekleşirken, 26 Ekim’de yapılan ihalede fiyatlar tonda 23 dolar daha artarak 338 dolar/tona çıkmıştı. Bugün yapılan ihale ile ithal arpa fiyatları 350 dolar/ton’un da üstüne çıkarak 356 dolar/ton oldu. İthal edilen ürünlerde fiyatların yükselmesi, başta gıda fiyatları olmak üzere hayvancılıkta yem fiyatlarını tehdit ediyor. Diğer yandan gübre fiyatlarının aşırı derecede yükselmesinden dolayı bu yıl arpa, buğday ekilişlerinin olumsuz etkilenmesi beklenirken, bunun da önümüzdeki yıl hububat fiyatlarının yine gündemde kalmaya devam edeceğini gösteriyor. 

4 BİN 450 TL'YE ARPA İTHALATI!

TMO'nun bugün yaptığı ihalede oluşan ortalama 356 dolar üzerinden hesap edildiğinde ithal edilen arpanın TL karşılığı (Dolar kuru 12.5 TL) 4 bin 450 TL’ye geliyor. TMO, geçtiğimiz Mayıs ayında arpa alım fiyatını ise 1750 TL/Ton olarak açıklamıştı. Bu rakamlar tarım politikasında uygulanan acı tabloyu gözler önüne seriyor. TMO diğer yandan 4 bin 450 TL’ye ithal edeceği arpayı, sanayiciye 2150 TL’den satması da kamunun burada uğradığı zararı gözler önüne seriyor.

BU NASIL BİR KAFA?

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çiftçinin arpasına 1750 TL fiyat açıkla ve hala bu fiyat için 'açıkladığımız fiyat çok iyi fiyattı' demeye devam et, sonra da hiçbir şey olmamış gibi bugün git dolar ödeyerek 4550 TL’ye arpa ithal et ve tonda 2500 TL zararla sat. Gerçekten bu nasıl bir kafa?" eleştirisinde bulundu.