Tokat’ın Turhal ilçesinde seracılık yapan Faik Çalışkan, kendi arazisine asansörlü ve tam otomatik çilek serası kurdu. MHP Tokat milletvekili Avukat Yücel Bulut, Tokat ziyaretinde son sistem çiçek tesisini gezerek Yönetim Kurulu başkanı Faik Çalışkan'dan bilgiler aldı ve memnuniyetini dile getirdi.

Tarım sektörünün sorunu sürekli TBMM gündemine taşıyan ve çözüm noktasında yetkililerle görüşmelerde bulunan Yücel Bulut, “Şehrimizde tarıma yönelik yapılan yatırımlardan büyük sevinç duyuyoruz. Yatırım yapan hemşerilerimizin yanındayız ve sorunları varsa çözümü noktasında elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

Tarımsal gelişimin Türkiye için, Tokat için gerek ekonomik gerek sosyal yönden öneminin altını çizen Yücel Bulut, bu amaçla yürütülen yapısal değişim ve dönüşüm çalışmaları ile verilen destekler sonucunda sektörde istikrarlı bir büyüme sağlanması gerektiğini anlattı.

TOPRAKSIZ TARIM

MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un ziyaretinden dolayı teşekkür eden işletme sahibi Faik Çalışkan kurdukları sistem hakkında bilgi verdi. Çalışkan, bu sistem sayesinde olumsuz şartlardan etkilenmeden üretim yaptıklarını söyledi. Sistem hakkında geniş bilgi aktaran Faik Çalışkan, Hollanda ve İsrail'de kullanılan asansörlü ve tam otomatik çilek serasını Turhal’ın Necip köyünde bulunan 5 bin metrekarelik arazide uyguladıklarını bildirdi. Hava şartlarına göre üzeri açılabilen serada, kompozit malzeme üzerinde yetiştirilen 113 bin bitki, kurulan sistem sayesinde 10 dakikada sulanıyor. Çilek serasının kendi imalatları olduğunu belirten Faik Çalışkan, "Tokat'ta sera imalatı yapıyoruz. Kendimize de bir çilek serası yaptık. Şu anda bulunduğumuz sera bin metrekare üzerine kurulu asansörlü sistem dünyada 3 tane. Türkiye'de ise bu sistemi ilk defa biz yaptık. Topraksız tarım yapıyoruz. Seramız aynı zamanda asansörlü, otomasyonlu, iklimlendirilmeli. Bulunduğumuz seramızda 113 bin tane bitki bitkimiz var. İlk çilek hasadını yaptık. İkinci hasat için gün sayıyoruz" dedi.

'BÜTÜN KONTROL ELİMİZDE'

Seranın tam otomatik olduğunu belirten Çalışkan, "Seramızda iklim kontrol cihazlarımız var. Rüzgâr çıktığı zaman sistem otomatik olarak kendisini kapatıyor. Yağmur sensörlerimiz var. Yine yağmur başladığı zaman otomatik olarak kendisini kapatıyor. Hava normale döndüğü zaman seramız kendini otomatik olarak açmaktadır. Aynı zamanda yukarıda sistemlerimiz var. Nem azaldığı anda içeriye sis veriyor ve içerideki nem oranında dengeleme yapıyor. Bu sistemi sadece bir kişi kontrol ediyor. Ziraat mühendisimizin kontrolünde tek bir kişi, bütün sistemi kontrol edebiliyor. 113 bin çilek dikimi normalde 25 bin, 30 bin dönüm alana yapılırdı" diyerek açıklamasını tamamladı.