Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, aldığı bir kararla 14 Şubat 2022’de gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime gittiğini açıklamıştı. Gübredeki indirimi www.tarımdanhaber.com’a değerlendiren Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, tarımda girdi maliyetlerinin aşırı derecede yükseldiğini kaydederek, “Bu durum çiftçimizi zor duruma düşürdü ve  üretimin karşısında en büyük engel olarak duruyor. 2021- Ocak 2022 Ocak döneminde ÜRE gübresinin fiyatı yüzde 314 arttı. Aynı dönemde 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı yüzde 246 oranında arttı. Bu kadar yüksek fiyat artışının olduğu gübrede yüzde 30 oranındaki indirim elbette çok düşük.” dedi.

ÇİFTÇİ BİR DEKAR TARLA SATSA ÖDEYEMEZ

Bir ton gübrenin bedelinin bir dekar tarla satılsa bile ödenemeyeceğine dikkat çeken Başkan Köseoğlu, “Tarım kredinin açıkladığı 9,200 liranın üstüne faizde bindirdiklerinde 9,500 liraları bulur çiftçimiz bir dekar tarla satsa bir ton gübrenin bedelini ödeyemez.” İfadesini kullandı. Mazotun 15 lira tarımsal elektriğin kilovatının 1,882 lira, üre gübresinin ise 9,200 lira olduğu bir dönemde üretimi artırmanın çiftçiyi tarlada tutmanın mümkün olmadığını kaydeden Polatlı Ziraat Odası Başkanı “Bir dekar mahsulün bir sefer sulanması için çiftçimiz iki yüz lira elektrik yakacak hangi çiftçimiz bunu karşılayabilir. Bir depo mazot 1,500 liraya dolacak mart ayı içerisinde çiftçimizin tarlada işi başlar acilen gübre ,mazot tarımsal elektrikte iyileştirme yapılmalı.” dedi. 

ÜRETTİĞİMİZİ SATAMIYORUZ

Türkiye’nin soğan üretiminin yüzde 25’ini üreten Polatlı çiftçisinin bir liraya mal ettiği soğanı elli, atmış kuruşa satamadığını belirten Başkan Köseoğlu, “POLATLI' mızda her yıl ortalama yüz bin dekar alanda mahsullerimiz dolu ve sel zararına uğruyor. 2021 yılında mahsullerimizin tamamı %55 civarında kuraklıktan zarar gördü verim kaybı yaşadı.” dedi. 

TARIMSAL ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI İÇİN ÇİFTÇİMİZ KAZANIYOR OLMALI

Tarımsal üretimin devamlılığı açısından çiftçinin kazanması gerektiğini belirten Başkan Köseoğlu “Her yıl 1 milyon artan nüfusumuzun yaşamını sağlamak için  tarım alanlarından daha fazla ürün elde etmenin gayreti içinde olmamız gerekir. Ülkemizin ve insanımızın huzurunun ve mutluluğunun teminatı olan tarımımızda verim ve kalitenin sürekliliğini sağlamak büyük önem taşımaktadır. Tarımın zor ve sıkıntılı bir sektör olduğu herkesin malumudur. Ne üretim garantisi ne verim garantisi ne de gelir garantisi vardır. Yani çiftçi çok kazanmaz.” dedi.