Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Devreye aldığımız Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek" dedi. 

Pekala; Dijital Tarım Pazarı Nedir Nasıl Kullanılacak? Dijital Tarım Pazarından kimler alışveriş yapabilecek? Dijital Tarım Pazarından nasıl alım satım yapılacak? Alıcılar için Dijital Tarım Pazarı sistemi nasıl kullanılacak? Satıcılar için Dijital Tarım Pazarı nasıl kullanılacak? 

Turkparasi.com, bütün bu sorulara cevap verecek şekilde Dijital Tarım Pazarı ile ilgili bir derleme yaptı.

İŞTE BAŞLIKLAR HALİNDE DİJİTAL TARIM PAZARI 

Hayatımıza büyük kolaylıklar getiren edevlet, enabız gibi başarılı dijital projelerin bir devamı niteliğindeki dijital tarım pazarı girişim özellikle tarım üreticileri ve büyük şehirlerdeki tüketicileri mağdur eden toptancı tekeline son verecek ciddi bir girişimdir. Çiftçinin tarımsal ve hayvansal ürünlerini tüketici ile direkt olarak buluşturabileceği bu muhteşem uygulama ile ilgili detaylı bilgilere gelin yakından bakalım.

Dijital Tarım Pazarı – DİTAP Nedir?

Günümüzde internet üzerinden ürün satan n11, hepsiburada, trendyol, gitti gidiyor gibi onlarca e-ticaret platformu mevcut ve bu platformlardan her gün milyonlarca liralık ürün satışı gerçekleştiriliyor.İşte Dijital Tarım Pazarı da bu platformlar gibi üretici çiftçiler ile büyükşehirler de yaşayan küçük ve orta ölçekli satıcıları bir araya getirecek. Böylelikle Çiftçi malını daha iyi fiyata satabilecek buna rağmen bakkal, market gibi küçük ölçekli tüketici işletmeler de uygun fiyata ürün alabilecek.

Dijital Tarım Pazarı Giriş Adresi

https://www.dijitaltarimpazari.gov.tr/

Dijital Tarım Pazarı Nasıl Çalışacak Kimler Alış – Veriş Yapabilecek?

Tarım ve hayvansal üretim ile geçimini sağlayan ve bu alanda üretim yapan herkes bu sisteme kimlik numaraları ile edevlet üzerinden kayıt olabilecek, yine alıcı işletme sahipleri de sisteme kayıt olabilecekler. Böylelikle üretici çiftçiler ile tüketici işletmeler arada hiç bir komisyoncu olmada direkt platform üzerinden işlemlerini rahatlıkla yapabilecekler.

Dijital Tarım Pazarında Nasıl Alım – Satım Yapılacak?

Dijital Tarım Pazarı sistemine kayıt olan alıcılar sistemde kayıtlı ürünler üzerinden isteklerine göre talep oluşturarak üreticiler yani satıcıların bu taleplere vereceği teklifler üzerinden birisi seçerek istedikleri ürünü satın alabilirler. Sistem oldukça basit ve güvenli ama ayrıntılı olarak anlamak isteyenler için adım adım anlatalım.

Alıcılar için Dijital Tarım Pazarı Sistemi Nasıl Kullanılır?

Tarım bakanlığı yetkilileri sistemi son derece basit bir şekilde tasarlamışlar ve kullanmak için sadece kayıt olmanız yeterli, kayıt işlemini tamamladıktan sonra aşağıdaki bir kaç basit adımı izleyerek ve sitede yer alan menüleri kontrol ederek kolayca talep oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Sisteme kayıt olmanız gerekiyor

Satın almak istediğiniz ürün ile ilgili talep oluşturuyorsunuz

Talebinize gelen teklifler içerinizden maliyet, yakınlık, kalite, vade gibi unsurları gözönünde bulundurarak bir seçim yapıyorsunuz.

Ürün size gönderiliyor.

Tarım bakanlığı yetkilileri ayrıca sistemde bir çok ürünü önceden tanımlayarak alıcı ve satıcıların yanlış anlamalara ve ürün karışıklığı sebebiyle oluşacak zararlara maruz kalmaması için gerekli bütün önlemleri almış, Sizin tek yapmanız gereken almak istediğiniz ürünü doğru iyi tanımak ve sistemde doğru seçmek

Satıcılar için Dijital Tarım Pazarı Nasıl Kullanılır?

Tarım bakanlığının hazırladığı bu sistemde çiftçilerimiz de son derece kolay bir şekilde satış yapabilecekler. Eğer üretmiş olduğunuz ürünler sistemde kayıtlı ve bu ürünlerle ilgili talep açılmış ise tek yapmanız gereken bu taleplere teklif vermektir.

Sisteme kayıt olmanız gerekiyor

Sistemde oluşturulan taleplere ürününüzün durumuna göre teklif veriyorsunuz. ör: ben domatesimin kilosunu 3,25 TL’den satıyorum.

Teklifiniz kabul edilirse ürünleri alıcıya gönderiyorsunuz

Anlaştığınız vade günü geldiğinde ödemeniz hesabınıza yatıyor.

Bu sistemin en önemli özelliği aradaki komisyoncuları aradan çıkararak orta ve küçük ölçekli işletmeler ile çiftçileri direkt olarak bir araya getirmesidir. Böylelikle çiftçi ürünlerini bu sistem üzerinde açılan taleplere kendi üretim maliyetlerini göz önünde bulundurarak kendi kazancı açısından daha yüksek bir fiyat teklifi verebilecek, alıcı ise ürün alırken hem çiftçiye daha fazla kazandıracak hem de kendisi daha az ödeme yapmış olacaktır.