Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak, üreticinin başta yem olmak üzere artan giderlerini karşılayabilmesi ve üretimi severek devam ettirebilmesi için Gaziantep'de 3.25 ile 3.50 lira arasında olan çiğ keçi sütü referans fiyatını 4.80 liraya çıkardıklarını kaydetti. 

Türkman, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Birliğin amaçlarından, görevlerinden bir tanesi de üyelerinin, üreticinin üretmiş olduğu ürünün değerinden satılmasını sağlamaktır. Biz de Birlik olarak bunun için gayret göstermekteyiz. İlk göreve başladığımızda yani 2019 yılında Gaziantep genelinde toptan çiğ keçi sütü fiyatı 1,50 ile 1,60 TL arasında satılıyordu. 2019 yılı sonunda fiyatlara müdahale etmemiz gerektiğine karar verdik, bu anlamda önce 2,50 TL artı nakliye fiyat açıkladık, sonrasında 2020 yılı başında taban fiyatı 3,00 TL artı nakliye olarak açıkladık ve biz Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 2020 yılında 3,25 ile 3,50 TL artı nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 3,75 tl. ile 4,00 TL arasında) olarak sütleri topladık. Dolayısıyla ilk yıl çiğ keçi sütü fiyatının % 100’ ün üzerinde artmasını sağladık.

ARTAN YEM FİYATLARI ÜRETİCİMİZİ OLUMSUZ ETKİLEDİ 

2021 yılında artan başta yem fiyatları ve girdiler üreticiyi olumsuz etkiledi. Üreticinin başta yem olmak üzere artan giderlerini karşılayabilmesi ve üretimi severek devam ettirebilmesi için keçi yetiştiricileri için önemli olan sütün değerinden satılmasıdır. Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2021 yılı toptan çiğ keçi sütü yağ oranı %4,1 ve üzerindeki sütler için referans alım fiyatımız 4,80 TL artı nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 5,10 TL), yağ oranı %3,6 ile 4,1 arasında olan çiğ keçi sütü referans fiyatı 4,50 TL artı nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 4,80 TL) şeklinde olacaktır.

BİRLİK OLARAK AÇIKLADIĞIMIZ FİYATTAN SÜT ALACAĞIZ

Dolayısıyla iki yıllık süreçte toptan çiğ keçi sütü fiyatı 1,50 TL'den 4,80 TL'ye gelmiş oldu. Yani iki yıllık süreçte çiğ keçi sütü fiyatını yaklaşık %220 civarında arttırarak olması gereken yere getirdiğimizi düşünüyorum. Birliğimiz çiğ keçi sütü sözleşmesi yaptığı üyelerden bu fiyatlardan süt alacaktır. Üreticilerimizin, üyelerimizin bu referans fiyatlarını dikkate alarak sütlerini değerlendirmelerini bekliyoruz. Üyelerimize, İlimize ve ülkemize hayırlı olması dileğiyle, tüm üyelerimize saygılarımı sunuyorum"