Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığında Bakan Yardımcılarının tamamı görevden alınarak yerine atamalar yapıldı. Mehmet Hadi Tunç, Akif Özkaldı, Ayşe Ayşin Işıkgece ve Fatih Metin görevden alınarak yerine Nihat Pakdil, İbrahim Yumaklı, Veysel Tiryaki, Ebubebir Gizligider atandı.

ATAMALAR TARIMDA HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Atanan Bakan Yardımcılarının içinde sadece Nihat Pakdik, kimseyi şaşırtmadı çünkü zaten atanması bekleniyordu. Ancak diğer 3 isim Tarım Bakanlığı için tam bir hayal kırıklığı oldu. Hem Bakanlık bürokrasisi hem de sektör atanan bakan yardımcılarının isimlerini görünce büyük bir şok yaşadı. 

BU İSİMLERİ VAHİT KİRİŞÇİ Mİ ÖNERDİ?

Nihat Pakdil’in dışındaki üç ismin bakan yardımcısı yapılması Bakanlıkta yeni bir tartışma başlatarak, “Bu isimleri Beştepe’ye kim önerdi?’ sorusunu gündeme getirdi. Burada da kafalar karışmış durumda. Kimine göre Ebubekir Gizligider’in dışındaki üç ismin Kirişçi tarafından teklif edildiği, kimine göre ise Kirişçi’nin listesinden sadece Pakdil’in Bakan Yardımcısı yapıldığı diğer üç ismin ise tamamen Beştepe tarafından belirlendiği kaydediliyor. Ancak hangi görüş doğru olursa olsun, atanan Bakan Yardımcıları özellikle İbrahim Yumaklı, Veysel Tiryaki ve Ebubekir Gizligider tam bir hayal kırıklığına neden oldu.

Özellikle GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı’nın, hiçbir başarısının bulunmamasına rağmen Bakan Yardımcısı yapılarak ödüllendirilmesi manidar bulundu.

GÜBREYİ ÇİFTÇİYE İKİ KATI FİYATA SATAN GENEL MÜDÜR BAKAN YARDIMCISI OLDU!

2016 yılından buyana yani tam 5.5 yıldır Gübretaş’ın Genel Müdürlüğünü yapan İbrahim Yumaklı’nın bu süre içinde sektörde elle tutulur olumlu bir katkısı bulunmazken ve arkasındaki yapının da sektörde sürekli tartışma konusu olurken, Bakan Yardımcılığı gibi önemli bir makama getirilmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

GÜBRETAŞ’IN GÜBRE VURGUNUNU RAKAMLAR ORTAYA KOYMUŞTU

Bilindiği üzere Yumaklı’nın döneminde Gübretaş’ın ithal ettiği gübreleri yurt dışı piyasalar bahane edilerek çiftçiye yaklaşık iki katı fiyatına satıldığı ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında (10 ve 17 Ocak 2021) iki parti halinde toplam 66 bin ton üre gübresi gümrüksüz birim fiyatı 227 dolar/tondan ithal edilirken, bu gübrenin dolar bazında o günkü tarihlerde Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye 437 dolar/tondan satılmıştı. Gümrük ve diğer masraflarla birlikte 227+50 eşittir 277 dolara mal edilen gübrenin Tarım Kredi Kooperatifleri üstünden çiftçiye 437 dolara satılması, çiftçi iştiraki olan Gübretaş’ın çiftçiyi nasıl sömürdüğünü ortaya koymuştu.

YUMAKLI MİLLİ GAZETE’NİN ORTAYA ÇIKARDIĞI RAKAMLARI YALANLAYAMAMIŞTI!

Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı bu vurguna karşılık Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, bu rakamları yalanlayamamıştı.

TÜİK VERİLERİ DE MİLLİ GAZETE’Yİ HAKLI ÇIKARMIŞTI

TÜİK verileri de gübre vurgununda Milli Gazete’yi haklı çıkarmıştı. TÜİK verilerine göre, 400-500 dolara ithal edilen üre gübresinin çiftçiye 1100 dolara satıldığı ortaya çıkmıştı. Gübredeki büyük vurgunu TÜİK verileri belgelemesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı bu vurguna karşı hiçbir işlem yapmamıştı.

ÇİFTÇİYE PAHALI GÜBRE KULLANDIRAN SİSTEMDEN HİÇ RAHATSIZ OLMADI!

Yine Bayilik Sözleşmesi kapsamında Tarım Kredi Kooperatifleri hiçbir ihaleye tabi olmadan bütün gübreyi Gübretaş’tan tedarik ederken, bu da çiftçinin daha pahalı gübre kullanmasına neden oluyordu. Öyle ki Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübretaş’ın üretmediği gübreleri bile Gübretaş üzerinden alması buradaki çarpıklığı gözler önüne seriyor. Bu sistem, yöneticilerin hiçbir gayreti olmasa dahi başarılı gösterirken, çiftinin ise sömürülmesine neden oluyor. Yumaklı’nın Genel Müdür olduğu dönemde çiftçiyi sömüren bu sistemden hiçbir şekilde rahatsız olmaması hatta bu sisteme dört elle sarılması da ülke tarımı açısından yaşanan çelişkiyi de ortaya koyuyor.

YUMAKLI TARIM BAKANLIĞINA VERİLEN RAPORU SAVCILIKTAN KAÇIRMAYA ÇALIŞTI!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifleri eski Teftiş Kurulu Başkanı tarafından Tarım ve Orman Bakanlığına verilen ‘Çiftçiyi Sömüren Sistem’ ile ilgili kapsamlı rapor Bakanlıkta sümen altı edilirken, söz konusu rapor Gübretaş eski Genel Müdürü İbrahim Yumaklı tarafından da savcılıktan kaçırılmaya çalışılmıştı.

ÇİFTÇİ İÇİN VERİLEN RAPOR TARIM BAKANLIĞINDA SÜMEN ALTI EDİLMİŞTİ

Söz konusu raporda, Tarım Kredi Kooperatiflerindeki mevcut sistemin çiftçiyi nasıl sömürdüğü, atamayla gelen üst düzey yöneticilerin çiftinin üstünden nasıl zenginleştiği, ihalesiz gübre tedarikinden dolayı çiftçinin gübreyi nasıl pahalı kullandığı ve çiftçiye ait kaynaklarının hiçbir denetime tabi tutulmadan nasıl hoyratça kullanıldığı belgeleri ile ortaya konularak, Bakanlık göreve davet edilmişti.

YUMAKLI VE FAHRETTİN POYRAZ GÜBREYİ PAHALI KULLANDIRAN SİSTEMİN DEŞİFRE OLMASINDAN AŞIRI DERECEDE RAHATSIZ OLDU!

Özellikle Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübretaş’tan ihalesiz gübre tedarikinden dolayı çiftçinin gübreyi pahalı kullandığına yönelik tespitlerin yer aldığı rapordan aşırı derecede rahatsız olan İbrahim Yumaklı, Fahrettin Poyraz ile birlikte kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Milli Gazete aleyhine suç duyurusunda bulunması dikkat çekmişti. Yine yapılan suç duyurusunda Bakanlığa böyle bir raporun verilmediğinin iddia edilmesi ise Yumaklı ile Poyraz’ın gerçek niyetini gözler önüne sermişti. Yumaklı ve Poyraz’ın ortaklaşa yaptıkları suç duyurusu Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haksız bulunarak reddedilmişti.

ÇİFTÇİYİ SÖMÜREN SİSTEMİN BAŞ AKTÖRÜ BAKAN YARDIMCISI YAPILDI

Gelinen noktada çiftçinin gübreyi pahalı kullanmasına neden olan sistemim baş aktörünün bugün Tarım ve Orman Bakanlığında Bakan Yardımcısı yapılması ülke tarımı açısından yaşanan skandalın boyutunu gözler önüne seriyor.