Millî Gazete'nin geçtiğimiz günlerde attığı ‘Zarar TARİŞ’in, borç çiftçinin’ manşeti ile TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’ne bağlı Koçarlı Kooperatifi’nde ortaya çıkan yıllık 16 milyon liralık zararı Türkiye gündemine taşımıştı. Söz konusu manşet haberi büyük yankı uyandırırken, TARİŞ PAMUK VE YAĞLI TOHUMLAR BİRLİĞİ, yaptığı açıklama ile haberi doğrulayarak, söz konusu kooperatifte yaşanan borç skandalının boyutlarını gözler önüne serdi. Bilindiği üzere TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği’ne bağlı Koçarlı Kooperatifi’nin son bir yılda 16 milyon 205 bin lira zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Ortaya çıkan zararı kooperatifin mallarının karşılamaması durumunda, zararın çiftçi ortaklarına rücu edecek olması ise yaşanan vahameti ortaya koymuştu.  

KOÇARLI KOOPERATİFİ, BİRLİK DENETİMİNDEN KAÇTI

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Genel Müdür Vekili İsmail Peker, yıllık 16 milyon lira zarar ile gündeme gelen Koçarlı Kooperatifi’nin birliğin mali denetimine tabi olmadığını, tamamen mali denetimlerini kendilerinin belirlediği dışarıdaki denetim firmalarınca gerçekleştirildiğini belirtti. Peker’in yaptığı bu açıklama, çiftçinin çıkar ve menfaatini korumak için kurulan kooperatifin çiftçi ortaklarından ziyade kimlere hizmet ettiğini de gözler önüne serdi. Geçtiğimiz Aralık ayında Koçarlı Kooperatifi’nin birlik tarafından olağan denetim sürecine alındığına işaret eden Peker, yapılan ilk incelemelerde ise mevzuata ve talimatlara aykırı kararlar alındığının tespit edildiği belirtti.

42 KOOPERATİFTEN 8’İ BİRLİK TARAFINDAN DEĞİL, DIŞARIDAN KENDİLERİ TARAFINDAN BELİRLENEN DENETİM FİRMALARI TARAFINDAN DENETLENİYOR!

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Genel Müdür Vekili İsmail Peker, gazetemize yaptığı açıklamada, birliğin Ege Bölgesi’nde 7 ilde kendisine bağlı 42 kooperatif bulunduğunu, Koçarlı Pamuk ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi’nin ise bu 42 kooperatiften birisi olduğunu belirtti. Birliğe bağlı 42 kooperatiften 36’sının mali denetimlerinin birlik tarafından yapılırken, söz konusu Koçarlı Kooperatifi’nin de aralarında bulunduğu 8 kooperatifin ise mali denetimlerini kendilerince belirlenen dışarıdaki denetim firmalarınca gerçekleştirildiğine dikkat çeken Peker, ancak buna rağmen Koçarlı Kooperatifi’nin birlik müfettişleri tarafından geçtiğimiz Aralık ayında denetime alındığını açıkladı. 

Koçarlı Kooperatifi’nin son 8 yıllık bütün faaliyetlerinin denetleneceğini bildiren Peker, şunları kaydetti: “Yapılan ilk incelemeler sonucu kooperatifin birlikle uyum içinde birlik talimatlarına hassasiyetle riayet eden bir yapıda olmadığı, mevzuata ve talimatlara aykırı kararlar alarak uygulamalar yaptığı görülmüştür. Bu çerçevede müfettişlerimizce denetim süreci, safha safha derinleştirilerek devam ettirilmektedir. Denetim süreci tamamlanarak çıkacak olan müfettiş raporu doğrultusunda, Birlik Yönetim Kurulumuz bütün uygulamalarında olduğu gibi başta 4572 sayılı kanun ile birlik ve kooperatif ana sözleşmeleri olmak üzere ilgili mevzuat çerçevesinde öncelikle üreticilerimizin hak ve hukukunu korumak adına gerekli yasal her türlü tedbir ve kararları almaya devam edecektir.”