TEPAV'ın 116'ncısını yayımladığı İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, Türkiye'de çiftçi sayısı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek 500 binin altına düştü. Çiftçi sayısı düşerken Kocaeli'nde ziraat odalarının üye sayısının artması dikkat çekti. Buna göre Kocaeli'nde hizmet veren ziraat odalarının 2021 yılında üye sayısının bir önceki yıla göre toplam 10 bin 521 arttığı açıklandı. 

Özgürkocaeli.com.tr'den Muhammet Emin Can'ın haberine göre, Kocaeli’de hizmet veren ziraat odalarına 2021 yılında toplam 10 bin 521 yeni üyenin kaydı yapıldı. Bir sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’nin, aslında bir tarım kenti olduğunun, verimli topraklara sahip olduğunun da bir kanıtı oldu yeni üyelik. Tabi, ziraat odalarına yeni üye olma isteğinin bu derece artmasının önemli bir sebebi de çiftçinin verilen desteklerden yararlanmak için ziraat odalarına üye olma şartının bulunması.

Kocaeli’deki ziraat odaları geçtiğimiz yıl kayıt olan üye sayılarını açıkladılar. 12 ilçenin 2021 yılı içerisinde odalara yaptıkları yeni üye sayılarına bakıldığında zirvede yer alan ilçe 6 bin 151 yeni üye ile Kandıra oldu. Kandıra’yı sırasıyla İzmit, Karamürsel, Kartepe, Derince, Körfez, Gölcük, Gebze, Başiskele, Darıca, Dilovası ve Çayırova takip etti. Çayırova’da sadece bir yeni üyenin katılımı oldu. 2021 yılında Kocaeli’nin tüm ilçelerinden ziraat odalarına kayıt olan yeni üye sayısı ise 10 bin 521 olarak gerçekleşti.

BELEDİYE BAŞKANI ÜYE SAYISINDAKİ ARTIŞIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI 

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Türkiye genelinde çiftçi sayısında bir düşüş olduğunu fakat bu durumun Kocaeli’de tam tersi olduğunu ifade etti. Başkan Karaaslan, Türkiye’de çiftçi sayısın 500 bin rakamının altına gerilediği 493 bin olarak açıklandığını, ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekten yararlanmak için Kocaelili çiftçilerin odalara üye olduğunu açıkladı. Çiftçiye desteklerin devam ettiğini de hatırlatan Yusuf Karaaslan, son dönemde gübre ve akaryakıt fiyatlarının çok yükseldiğini, çiftçinin bu durumdan çokça etkilendiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE ÇİFTÇİ SAYISI 500 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ 

Bilindiği üzere TEPAV İstihdam İzleme Bülteni’nin 116. sayısı yayımlanırken, bültendeki çiftçi sayısı ile ilgili veriler dikkat çekmişti. Buna göre, çiftçi sayısı yüzde 13,2 (75 bin) düşürek 493 bine geriledi.