ÖZEL HABER / Mağdur çiftçilerin aylardır beklediği borç yapılandırma kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlanırken, Tarım Kredi Kooperatiflerinden de konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı. Tarım Kredi Kooperatiflerinden yapılan açıklamada ayrıntılı bir bilgiye yer verilmezken, sadece kredi borçlarının yüzde 30’unu peşinat ödemek suretiyle, yüzde 12 faizle 2024 yılına kadar taksitlendirileceği belirtildi. Mağdur çiftçilere yönelik yapılan borç yapılandırılmasıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlansa da hala belirsizlikler devam ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparken, yapılan açıklamada ayrıntılı bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti. Anaparanın dışında temerrüt faizleri ile diğer faizlerde nasıl bir uygulama yapılacağı yine haciz işlemi başlatılan çiftçilerin dosya ücreti ve sicilleri ile ilgili belirsizlikler kafaları karıştırıyor. 

KOOPERATİFLER DE BİLMİYOR

Borç yapılandırmasında temerrüt faizlerinin anapara olarak çiftçiye yansıtılıp yansıtılmayacağı bilinmezken, mağdur çiftçiler bu sorunun cevabını Tarım Kredi Kooperatiflerinden de alamıyor. Kooperatif Müdürleri, genelgenin kendilerine henüz gelmediği gerekçesiyle, bilgi almak isteyen ortaklara ‘siz ne biliyorsanız biz de onu biliyoruz’ şeklinde cevap veriyorlar. 

DANANIN KUYRUĞU O ZAMAN KOPACAK! 

Temerrüt ve birikmiş faizlerin anaparaya çevrilip çevrilmeyeceği ile ilgili kimse net bir bilgi vermezken, borç yapılandırmasında asıl dananın kuyruğu da bu bilgiler ortaya çıkınca kopacak. Borç yapılandırmasının geçmişte uygulanan yüksek faiz ve temerrüt faizlerinde bir iyileştirmeye gidilmeden yapılması durumunda bu yapılandırma çiftçilerin mağduriyetlerini gidermekten uzak kalacak. Zaten böyle bir yapılandırmaya da çiftçiler kesinlikle sıcak bakmıyorlar. 

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinin açıklamasında yüzde 30 ilk taksit ödemesinin de ne zaman yapılacağının bilgisi verilmedi. Bu bilginin bile verilmemesi, ‘gizemli yapılandırma ile çiftinin gözü mü boyanmak isteniyor?' eleştirlerine neden oldu.