ÖZEL HABER / Yüksek maaşla gündeme gelen Tarım Kredi Kooperatiflerinde, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları başta olmak üzere bütün personele maaş ve ikramiyelerinin dışında yılda bir kere de teşvik ikramiyesi ve sigorta komisyonu ödeniyor. Teşvik ikramiyesi ve sigorta komisyonu da her yıl 15 Mart’ta ödeniyor. Teşvik ikramiyesi yıllara göre değişirken Merkez Birliğindeki personele bu yıl 3 maaş tutarında teşvik ikramiyesi ödenirken, yarım maaşta sigorta komisyonu olmak üzere ortalama 3,5 maaş tutarında ekstradan bir ödeme yapıldı. Bundan dolayı Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları başta olmak üzere bütün personel Mart ayını dört gözle bekliyorlar.  

TEŞVİK İKRAMİYESİ DEYİP GEÇMEYİN! 

Yılda bir kere Mart ayında ödenen teşvik ikramiyeleri Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve personeller için büyük önem taşıyor. Mart ayı maaşı ve ikramiyesi ile birlikte teşvik ikramiyesini de bunun üstüne koyduğunuzda, Genel Müdürün eline geçen para, huzur hakkı, yolluk ve diğer yan ücretler hariç yaklaşık 300 bin lirayı buluyor. 

3 MAAŞ TUTARINDA TEŞVİK İKRAMİYESİ, 1 MAAŞ TUTARINDA İKRAMİYE, YARIM MAAŞ TUTARINDA SİGORTA KOMİSYONU!

Maaşlar personele her ayın sonunda ödenirken, 15 Mart’ta; 3 maaş tutarında teşvik ikramiyesi, yarım maaş tutarında sigorta komisyonu ve 1 maaşta Mart ayı ikramiyesi olmak üzere toplam 4.5 maaş tutarında ödeme yapıldı. Genel Müdürün ortalama 50 bin lira maaş aldığı düşünülürse, yapılan ödeme 225 bin liraya karşılık geliyor. Buna ay sonunda ödenecek maaşta eklendiğinde Genel Müdürün sadece Mart ayı geliri 275 bin lirayı buluyor. Bu ödemeye Gübretaş’tan alınan huzur hakkı ve yolluklar dahil değil.  

SİSTEM ÖZ KAYNAĞIN ASIL SAHİBİ ÇİFTÇİYE DEĞİL PERSONELE HİZMET EDİYOR!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatiflerinde personeller çiftçinin öz kaynakları üzerinden yılda bir kere teşvik ikramiyesi ile ödüllendirilirken, çiftçinin öz kaynakları ise hiçbir değerlendirmeye tabi tutulmadığı gibi, hiçbir kar payı da ödenmiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçi ortakların birikmiş 5 milyarın üstünde öz kaynağı bulunmasına rağmen bu öz kaynaktan çiftçiye hiçbir kar payı ödemesi yapılmıyor. Kar payı ödemesi yapılmadığı gibi çiftçilerin ortak olurken ödedikleri sermaye payı da hiçbir şekilde değerlendirmeye tabi tutulmayarak, eriyip gidiyor!  

YÖNETİCİLER TEŞVİK PRİMİ İLE KENDİLERİNİ ÖDÜLLENDİRİRKEN ÇİFTÇİNİN SERMAYE PAYI İSE ERİYİP GİDİYOR! 

Yani bugün çiftçi, ortak olmak için Tarım Kredi’ye 10 bin lira sermaye payı ödedi diyelim. Zaten 5 milyar liranın üstündeki öz kaynak, çiftçinin ödediği bu sermaye paylarından oluşuyor. Bu çiftçinin de 20 yıl sonra ortaklıktan ayrıldığını düşünelim. Ayrılırken ödenen sermaye payı yine çiftçiye 10 bin lira olarak ödeniyor. 

SİSTEM KİME HİZMET EDİYOR?

Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve diğer personellerin mevcut öz kaynakta hiçbir dahli olmadığı halde teşvik ikramiyesi ile her yıl ödüllendirilirken, öz kaynağın asıl sahibi çiftçi ortakların ise cezalandırılması Tarım Kredi’de uygulanan sistemin kime hizmet ettiğini açık bir şekilde gözler önüne seriyor.  

ÇİFTÇİYİ SÖMÜREN SİSTEME KİMSE DOKUNMUYOR! 

Çiftçi ortaklarını sömüren, ekonominin temel kurallarına aykırı olan ve dünyada başka bir örneği bulunmayan bu sistem yıllardır uygulanmasına rağmen, bugüne kadar hiçbir yöneticinin çiftçinin aleyhine olan bu sistemine dokunmaması dikkat çekiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine atamayla gelen ve personel statüsünde olan Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcılarının dışında sistemin asıl sahibi olan ve çiftçi ortakların oylarıyla seçilen Yönetim Kurulu üyelerinin de bu sömürü sisteminden hiçbir şekilde rahatsız olmaması, çiftçinin Türkiye’de ne kadar sahipsiz olduğunu gözler önüne seriyor.