Buğdayda hasat dönemi yaklaşırken, TMO'nun buğday alım fiyatına yönelik öneriler de gelmeye devam ediyor. Açıklanacak hububat alım fiyatı ile TMO'nun piyasada aktif mi olacağı yoksa geçtiğimiz yıl olduğu gibi piyasayı özel sektörün kontrolüne mi terk edeceği belli olacak. Yaşanan kuraklık, Ukrayna-Rusya savaşı ve yurt dışı fiyatların yükselmesi ve artan girdi maliyetlerinden dolayı bu sene açıklanacak hububat alım fiyatlarını stratejik bir konuma getirdi. Hububat üreticisi, Ankara'dan gelecek açıklamalara dikkat kesilirken, arpa buğday fiyatına yönelik açıklamaları da yakından takip ediyor. 

ZAHİRECİLER DERNEĞİ BAŞKANI BUĞDAY ALIM FİYATINA YÖNELİK AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden biri olan Mardin Kızıltepe Hububat ticaret merkezi ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, bir açıklama yaparak 2022 yılı hububat alım fiyatlarına yönelik hükümete çağrıda bulundu. 

2021 Yılı hububat alım fiyatlarının serbest piyasanın çok altında olduğu için üreticinin ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yerine çoğunlukla serbest piyasada satmayı tercih ettiğini belirten Öter, "2021 yılında ülke üretimimiz son yılların en düşük düzeyinde olması ve Dünyada yaşanan belirsizlikler nedeniyle İhtiyaç duyulan buğdayı Hükümetimiz TMO kanalıyla yurt dışından tonu 6-7 bin TL’ye buğday alarak ‘ekmek pahalanmasın' diye tonu 2,65 TL’ye bazı fabrikalara verdi. Bu durumda ton başına 4- 4,5 TL zararı ülkenin hazinesinden karşılandı. Oysa yabancı çiftçilerin ürünü için hazinemizden sübvanse edilen bu rakamların yarısı çiftçimizin ürettiği yerli ve milli ürünün alımına verilseydi; üreticimiz bir nebze olsa rahatlardı, dövizimiz de dışarıya gitmezdi" dedi.

Peki TMO'nun buğday alım fiyatı kaç lira olmalı? Girdi maliyetlerine göre çiftçi buğday alım fiyatının kaç lira açıklanmasını istiyor? Sektörde 2022 buğday alım fiyatına yönelik beklentiler neler? 

Dünyadaki gelişmeler, üreticinin, imalatçının ve tüketicinin durumu dikkate alınarak, hükümete buğday alım ve satım önerisini açıklayan Öter, şunları kaydetti: "2022 Yılı buğday alım fiyatları belirlenirken başta çiftçinin girdi maliyetleri, İmalat sektörü ve tüketicinin alım durumunun yanı sıra, Rusya, Ukrayna savaşı, Hindistan gibi ülkelerin buğday ihracatını yasaklamış olması, Çin’in buğday ithalatında gümrükleri sıfırlamış olması kuraklığın etkisinin devam etmesi nedenleriyle buğday tüm dünya için stratejik ürün haline geldiği bu dönemde; Hükümetimiz tarafından açıklanacak olan 2022 yılı TMO Buğday alım fiyatları ton başına en az 7 bin TL. Tüketici ve imalat sanayi (Fabrikaları) korumak, spekülasyonların önüne geçmek adına da TMO’nun yılsonu buğday satış fiyatını da ton başına 5 Bin TL açıklarsa bu süreçte dengeleme isabetli bir karar olacağını tavsiye ile hükümetimize çağrıda bulunuyoruz

Öter, bu taleplerini ikin gün önce Mardin'i ziyaret eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider'e iletmek istediklerini ancak görüşme imkanlarının olmadığını da sözlerine ekledi.