CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olmayan çiftçilerin 2019 yılından itibaren ilaç alamayacağı, kayıtlı çiftçilerin ise beyan edilen ürüne göre sınırlı miktarda ilaç alabileceği yönünde yapılan resmi açıklamalar üzerine konuyla ilgili olarak Bakan Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Gürer, soru önergesinde çiftçilerin ilaç alımında ÇKS ile sınırlama yapılmasıyla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığını sordu. Gürer, ayrıca oluşabilecek ÇKS'siz ekim alanlarının dışında yetersiz ilaç sıkıntısının ürünlere verebileceği hasarın öngörülüp görülemediğinin de açıklanmasını istedi.

Gürer, çiftçilerin komşu ekim alanlarında yaşanan hastalıklardan ve tekrar ilaçlanması gereken durumlardan dolayı ilaçlamanın yenilenmesi durumunda ilaçların yetersiz kalabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

Gürer'in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakana Pakdemirli, üreticilerin 2019 yılı bitki koruma ürünü alımlarında ÇKS kayıtları ile ilgili bir düzenleme bulunmadığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, üreticilerin bitkisel üretim yaptıkları alanlarda zararlı organizmalarla yapacakları mücadele için dozunda, zamanında ihtiyaçları kadar bitki koruma ürünü alabileceklerini vurguladı.

TARIMDANHABER