Tarım Kredi Marketlerde bir skandal yaşandığı ortaya çıktı. Birçok vatandaşın Tarım Kredi Marketlere gidip yağ almak istemesi ancak bu marketlerde uygun fiyatlı TMO Markalı ayçiçek yağı bulamaması üzerine araştırma yapan www.tarimdanhaber.com muhabiri ilginç bilgilere ulaştı. 

Toprak Mahsulleri Ofisi Ayçiçek yağı piyasasını düzenlemek amacıyla 28 Mart 2022’den itibaren 5 litrelik tenekelerde piyasaya 129 TL’den  ayçiçek yağı sürdü. TMO bu yağları piyasaya sürerken, “Tüm vatandaşlarımızın uygun fiyatlı TMO markalı Ayçiçek yağından faydalanmaları amacıyla satışlar Tarım Kredi Kooperatif Marketler aracılığı ile yapılacak” şeklinde açıklama yaptı. Ancak TMO’nun vatandaşlara satılmak üzere verdiği ayçiçek yağlarının Tarım Kredi çalışanlarına ve çalışan yakınlarına ayrıldığı, hatta bir kısmın satışa açılmadığı vatandaş için ise daha az bir miktar ayrıldığı ortaya çıktı.

Ankara’daki Tarım Kredi Marketleri dolaşan muhabirimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı girişinde bulunan markette 28 Mart 2022’den beri yağ bulamıyor. Tarım Kredinin Ankara Mitatpaşa caddesi üzerinde bulunan şubesinde de benzer bir manzara ile karşılaşıldı. Ankara’da düzenli satışın olduğu tek yerin ise TMO Genel Müdürlüğünün içinde bulunan Tarım Kredi Market olduğu anlaşıldı. Araştırmasını derinleştiren muhabirimiz, Türkiye’nin birçok yerindeki Tarım Kredi Marketlerde benzer bir durum yaşandığını gördü. Örneğin İstanbul, Adana, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra daha küçük şehirlerde de benzer sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar 129 TL’den satılan TMO markalı Ayçiçek yağlarını Tarım Kredi Marketlerde bulamıyor. 

Görüşüne başvurduğumuz ve isminin açıklanmasını istemeyen Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilisi bir bürokrat,  “Bir kısım TMO yağlarının Tarım Kredi Market çalışanları ve yakınlarına ayrıldığı, hatta bazı satıcılara  stoklanması amacıyla TMO yağlarından tedarik edildiği yönündeki iddiaları bize de geldi. Konuyu araştırıyoruz. Bir şey söylemek için henüz erken” değerlendirmesinde bulundu.  

Saatlerce yağ sırasında bekleyen ve yağ kalmadığı için alamayan vatandaşlardan Ahmet Ergin, “Kaç gündür yağ almak için geliyorum. Yağ olmadığını söylüyorlar. Bugün varmış alabilirim umudu ile sırada bekledim. Ancak yağ bitmiş. Olmaz böyle” diyerek tepkisini dile getirdi. Bir başka vatandaş muhabirimize, “Biz sırada beklerken koli koli yağlar arka kapıdan araçlara yükleniyor gözlerimle gördüm. Kendileri için ayırıyorlar. Vatandaşa bu reva mı?” dedi.