TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Tarım Kredi Kooperatiflerinde Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan hukuksuz atamada yeni bir skandal ortaya çıktı. Milli Gazete’nin haberi doğru çıkınca Tarım ve Orman Bakanlığı yaptırdığı hukuki inceleme sonucu rafa kaldırıldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili soru önergelerini cevapsız bırakırken, Bakanlığın Tarım Kredi Kooperatiflerindeki Denetim Kurulu üyesi de Milli Gazete’nin sorularını cevaplandıramadı. 

Tarım Kredi Kooperatiflerini 2.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yöneten Fahrettin Poyraz’ın Milli Gazete’nin haberinin doğru olmadığını ileri sürmesine rağmen delillerin kayıtlara girme endişesinden dolayı ceza veya tazminat davası açmak için mahkemeye gitmemesi burada yaşanan endişeyi de gözler önüne serdi. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşunda Genel Müdürün hukuksuz atamasının üstü örtüldü. Ülke tarımı için stratejik ve kritik bir önemi bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri 2.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yönetiliyor. Kamuoyu ve çiftçi ortakları Tarım Kredi Kooperatiflerindeki hukuksuz atamadan Milli Gazete’nin 26 Şubat’ta yayınlanan manşet haberiyle haberdar olurken, Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili olarak yaptığı hukuki inceleme sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayarak, hukuksuz atamanın üstünü örttüğü ortaya çıktı. 

HUKUKİ İNCELEME YAPILARAK KAMUOYUNA AÇIKLAYACAĞINI SÖYLEDİLER SONRA RAFA KALDIRDILAR!

Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu 2.5 yıldır hukuksuz yönetilmesine rağmen hükümetin ve Tarım ve Orman Bakanlığının bu hukuksuzluğa karşı bir işlem yapmaması dikkat çekiyor. Tarım Kredi Kooperatiflerindeki hukuksuzluğun Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin danışmanı aynı zamanda Bakanlık temsilcisi olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Denetim Kurulu üyesi olan Hasan Hüseyin Aydemir, hukuksuz atamayla ilgili olarak gerekli incelemelerin yapılarak çıkacak sonucun kamuoyu ile paylaşılacağını açıklamıştı. Ancak aradan 4 ay geçmesine rağmen konuyla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmazken, Bakanlığın böylesine önemli bir konuda derin bir sessizliğe bürünmesi manidar bulunuyor. 

BAKANLIĞIN DENETİM KURULU ÜYESİ SORULARIMIZI CEVAPSIZ BIRAKTI 

Bakan Pakdemirli’nin danışmanı aynı zamanda Bakanlık temsilcisi olarak Tarım Kredi Kooperatifleri Denetim Kurulu üyesi olan Hasan Hüseyin Aydemir, Milli Gazete’nin 26 Şubat’ta yayınlanan ‘1 milyon 100 bin çiftçiye hukuksuz atama!’ manşet haberi ile gündeme gelen Tarım Kredi Kooperatiflerindeki hukuksuz atama ile ilgili yapılan hukuki inceleme sonuçlarına yönelik sorularımızı cevapsız bıraktı. Daha öncesinde gerekli incelemelerin yapılarak kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Aydemir, bu sefer gerekli bilgilerin Basın Müşavirliğinden alınabileceğini belirterek konuşmaktan kaçındı. 

BASIN MÜŞAVİRİLĞİ DE CEVAP VEREMEDİ

Aydemir’in gerekli bilgileri alabilmemiz için yönlendirdiği Bakanlık Basın Müşavirliği de kendisine bir bilgi verilmediğini gerekçe göstererek sorularımızı cevapsız bıraktı. 

TOPU BİR BİRİNE ATARAK MİLLİ GAZETE’NİN SORULARINA CEVAP VEREMEDİLER 

Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşunda yaşanan böylesine önemli bir konuda Tarım ve Orman Bakanlığının kamuoyuna sağlıklı bir açıklama yapmak yerine Milli Gazete’nin bilgi talebi karşısında Denetim Kurulu üyesi Aydemir ile Basın Müşaviri Uğur Alıcı’nın topu bir birine atarak hiçbir bilgi vermemesi burada yaşanan skandalın boyutunu da gözler önüne serdi. 

ÜST DÜZEY YETKİLİDEN ÇARPICI DEĞERLENDİRME 

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığında üst düzey bir yetkiliden alınan bilgiye göre, Tarım Kredi Kooperatiflerindeki hukuksuz atamaya yönelik yapılan hukuki inceleme sonucunda Milli Gazete’nin haberinin doğruluğunun tespit edildiği ancak hükümet içinde bunun büyük bir krize neden olacağı gerekçesiyle söz konusu inceleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmayarak rafa kaldırıldığı kaydediliyor. 

HUKUKSUZ ATANAN GENEL MÜDÜR MAHKEMEYE GİDEMEDİ! 

Tarım Kredi'nin göz bebeği TARKİM 239 milyon lira zarar açıkladı! Tarım Kredi'nin göz bebeği TARKİM 239 milyon lira zarar açıkladı!

Tarım Kredi Kooperatiflerine hukuksuz bir şekilde atandığı ortaya çıkan Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın Milli Gazete’nin haberinin doğru olmadığını ileri sürmesine rağmen konuyla ilgili olarak ceza veya tazminat davası açmaması da Bakanlıktaki üst düzey yetkilinin değerlendirmelerini doğrular nitelikte. Çünkü açılacak ceza veya tazminat davasında mahkeme duruşmalı bir şekilde yapılacak ve bütün belgeler ortaya konularak kayıtlara girecek. İşte bundan endişelenen Poyraz’ın, ceza veya tazminat davası açmak yerine, duruşma yapılmadan ve somut delillerin aranmadığı tekzip talebi ile mahkemeye başvurdu. Poyraz’ın, buradan çıkan kararla da hukuksuz atamaya hukuki kılıf aramaya çalışması yaşadığı kaygı ve endişeyi gözler önüne seriyor. 

MAAŞIYLA İLGİLİ BİLGİLERİ MAHKEMEYE VERECEKTİ!

Diğer yandan Poyraz, 26 Şubat’ta yaptığı açıklamada maaşıyla ilgili iddialara cevap vermeyerek, bu bilgileri kendisi tarafından açılacak mahkemeye sunacağını belirtmişti. Poyraz’ın kamuoyuna söz vermesine rağmen bugüne kadar böyle bir dava açamaması da Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan hukuksuz atamada ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. 

HUKUKSUZ ATAMA İÇİN KENDİNE ÖZEL YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ YAPMIŞTI 

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1581 sayılı kanununa dayanılarak hazırlanan İnsan Kaynakları Yönetmeliğine göre emekli olanlar bu kurumda çalıştırılamıyor. Kendisi milletvekili emekli olan Poyraz’ın, bu hukuksuz atamanın önüne geçebilmek için atandıktan kısa bir süre sonra yapılan Genel Kurul’da İnsan Kaynakları Yönetmeliğinde kişiye özel bir değişiklik yapılarak Genel Müdürler emeklilikten muaf tutuldu. Ancak yapılan değişiklik geriye işlemediği için Tarım Kredi Kooperatifleri 2.5 yıldır hukuksuz bir şekilde yönetiliyor. Bu değişikliğin ise genel kurulda sessiz sedasız yapılması buradaki skandalın boyutunu ortaya koyuyor.