Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi borçları yeniden yapılandırılıyor. Hüseyin Aydın'ın göreve gelmesiyle birlikte başlatılan borç yapılandırma çalışması tamamlanarak, bugün kamuoyuna açıklandı. Çiftçiye, yapılandırma kapsamında 60 aya kadar vade imkanı getirilirken, taksitlendirilen alacaklara da faiz işletilmeyecek. 2017 ve daha eski borçların cezai faizleri silinecek. 

MAĞDUR ÇİFTÇİLER AYLARDIR SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞMIŞTI

Tarım Kredi mağduru çiftçilerin ayladır sürdürdükleri mücadelede nihayet bir sonuç alındı. Tarım Kredi mağduru çiftçiler, yüksek faizden dolayı borçları katlanarak artarken, kredi borçlarını ödeyemeyecek hale gelmiş ve icralık duruma düşmüştü. 

NİSAN AYINDA GETİRİLEN YAPILANDIRMA ÇİFTÇİNİN ALEYHİNE ÇIKMIŞTI

En son geçtiğimiz Nisan ayında Resmi Gazete'de yayımlanan borç yapılandırması ise şartların ağır olmasından dolayı çiftçinin yarasına merhem olmamıştı. Söz konusu yapılandırmadan yararlanmak için yüzde 30 peşinat getirilirken, borçlarında 3 taksit halinde ödenmesi istenmişti. Aynı zamanda taksitlendirilen borçlardan da yüzde 12 faiz alınacaktı. Söz konusu yapılandırmaya karşı çıkan mağdur çiftçiler, aylardır seslerini duyurmak için Ankara'da çalmadık kapı bırakmamışlardı. 

GÖREVDEN ALINAN HUKUKSUZ GENEL MÜDÜR AYAK SÜRÜMÜŞTÜ!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile görevden alınan Fahrettin Poyraz, mağdur çiftçilerin sorunlarına çözüm üretmek yerine kredi borcunu ödeyemen çiftçi sayısını çok düşük göstererek, sorunun üstünü örtmeye çalışmıştı. 

HÜSEYİN AYDIN TARIM KREDİ ORTAKLARINA EL VERDİ!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde yeni göreve gelen Hüseyin Aydın, öncelikli olarak mağdur çiftçilerin sorununa çözüm bulmak için bir çalışma başlatarak, yeniden bir yapılandırma imkanı getirdi. Söz konusu yapılandırma şartları bugün kamuoyuna açıklandı. 

2017 ÖNCESİ BORÇLARDAN CEZAİ FAİZLER SİLİNECEK

Buna göre, mağdur çiftçiler, 2017 ve öncesi borçları ile 2018-2020  vadeli borçlarını 60 aya kadar vadelendirebilecekler. Taksitlendirilen alacaklara da faiz işletilmeyecek. 2017 ve öncesi borçlardan cezai faizler silinecek.

BORÇ GERİ ÖDEMESİ ZAMANA YAYILDI 

Geçtiğimiz Nisan ayında getirilen borç yapılandırmasında cezai faizlerle ilgili bir işlem yapılmazken artı yapılandırılan taksitlerden de ayriyeten yüzde 12 faiz alınacaktı. Mevcut çıkarılan yapılandırma faizler konusunda çiftçi adına bir adım atılırken, vade imkanı da uzatılarak, kredi borçlarının ödenmesi zamana yayılmış görülüyor. 

İŞTE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN AÇIKLANAN BORÇ YAPILANDIRMA ŞARTLARI… 

31.12.2020 ve daha eski vadeli borcu bulunan ortaklarımız, 30.09.2022 tarihine kadar başvurmaları halinde, aşağıda ayrıntıları yer alan yapılandırmadan taksitlendirme veya defaten ödeme suretiyle yararlandırılacaktır.

DEFATEN ÖDEME KOŞULLARI

31.12.2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarının defaten ödenmesi halinde birikmiş temerrüt faizinin tamamı silinecektir.

TAKSİTLENDİRME KOŞULLARI

2017 ve daha eski vadeli kredi alacaklarımızdaki temerrüt faizinin tamamı silinecek ve bu kapsamda hesaplanacak yeni borç tutarı;

Hiç peşinat ödenmeksizin 24 aya kadar;

% 10 oranında peşinat ödenmesi halinde 36 aya kadar,

% 20 oranında peşinat ödenmesi halinde 48 aya kadar,

% 30 oranında peşinat ödenmesi halinde 60 aya kadar

2018-2020 vadeli kredi alacaklarımızın taksitlendirilmesi halinde, yapılandırma tarihindeki borç tutarı;

%10 oranında peşinat ödenmesi halinde 36 aya kadar,

%20 oranında peşinat ödenmesi halinde 48 aya kadar,

%30 oranında peşinat ödenmesi halinde 60 aya kadar

Taksitlendirilen alacaklara faiz işletilmeyecektir.

Taksitlerin vade tarihleri arasında azami 1 yıl olacak ve taksit tutarları eşit olacaktır.

Defaten ve taksitlendirme suretiyle yapılandırma imkânından faydalanabilmek için 30.09.2022 tarihine kadar Kooperatiflere başvurabilecekler.