Iğdır’ın kayısısını tanıtmak amacı ile ilde ilk kez düzenlenen “Kayısı Tanıtım Günleri” programına başta Vali Enver ÜNLÜ olmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu ve çok sayıda Kamu Kurumu ve Sivil Toplum Örgütleri de katılım sağladılar.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. İl Müdürümüz Özkan YOLCU ve Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ’nün konuşmaları ile devam etti. Programda Yöresel Kafkas halk oyunları, sinevizyon gösterileri, Çocukların kayısı ile ilgili gösterisi, Kayısı Teşvik yarışması, Kaysı yeme yarışması, Iğdır Kayısısı temalı resim yarışması yapıldı.

Kayısı Tanıtım Günleri programımızın açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU; “Sayın Valim, saygıdeğer konuklarımız, çok değerli çiftçilerimiz, basın mensupları ve mesai arkadaşlarım. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hazırladığımız kayısı tanıtım günü etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz. Hasat; toprağın, güneşin, suyun bereketinin bir araya geldiği bayramdır. Hasat; bir yıllık emeğin, bekleyişin semeresinin toplanmasıdır. Sabır ve alın teriyle geçen bir üretim sezonunun sonunda toprağın bize verdiklerini almaktır.

İlimiz ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kayısımızın hasat günlerindeyiz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız kayısımızı tanıtarak ilimize ve üreticilerimize ekonomik anlamda katkı sağlamaktır. Kayısımız rengi tadı ve aroması bakımından hoşa giden ve tezgâhlarda aranan kayısıdır. İlimizde en yaygın olan kayısı çeşidi şalak kayısısıdır. Meyve şekli yassı ve oval, su oranı yüksektir. Genellikle sofralık olarak kullanılır. Bunun yanı sıra güneşte kurutulmuş haliyle de tüketimi yoğun ve piyasa değeri oldukça yüksektir. Diğer kayısı çeşitlerimiz ise yöresel isimleri ile ordubat, ağ erik, teberze, ve yabani (cır) eriktir. 

İlimiz’de 35.570 Dekar alanda kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunlardan Merkezde 17.900 dekar, Aralık ilçesinde 1.800 dekar, Karakoyunlu İlçesinde 1.870 dekar ve Tuzluca İlçesinde 14.000 dekar alanda yetiştiriciliği yapılmaktadır.Toplam ağaç sayısı 351.926 olup meyve veren ağaç sayısı 284.340 tır. 

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekibi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Üreticilerimizin bilinçli üretici olabilmeleri ve emeklerini karşılığını alabilmeleri için projeler hazırlıyoruz, hazırlamaya devam edeceğiz. Iğdır’ımızı üretimde kendi kendine yeten şehir yapma gayreti içindeyiz.Etkinliğimizin hazırlanmasında Emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma, teşekkür eder, üreticilerimize bereketli bir yıl dilerim” dedi.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ’de, İlimiz Iğdır’ın tarım ve hayvancılık alanındaki genel sorunlarını dile getirerek, Bölgemizin sebze ve meyve deposu olan Iğdır’ın bu ürünleri pazarlama konusunda yeniliklere ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, bölgedeki önemine vurgular yaptı. Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ konuşmasında; “Değerli Misafirler,Iğdır'ı marka şehir haline getirmek istiyoruz.Şehirlerin tanıtılmasında önemli bir etken olan, şehrin veya ülkenin ulusal ya da uluslararası çapta bilinirliğine katkı sağlayan festivaller, şehirlerin dışarıya açılan pencereleridir.

Kayısı gerek ekonomik gerekse de kültürel anlamda Iğdır'ımızın en büyük zenginliğidir. Çiftçilerimize ve ilimize gelir sağlayan önemli ürünlerimizden biridir. Türkiye'de üretilen diğer kayısılardan fiziksel özellikleri bakımından belirgin bir şekilde ayrılan, sofralık tüketim amacıyla yurt içine ve yurt dışına pazarlanan kayısımız Iğdır'ımızın marka değerlerinden birisidir.Son zamanlarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün girişimleri ile çeşitli kurum ve kuruluşlarımızın şehrimizin markalaşması için yaptığı çalışmaları takdirle izliyoruz. Bildiğiniz üzere kayısımız yakın zamanda coğrafi işaret tescil belgesini aldı.

Kaysımızı tanıtmak üzere coğrafi işareti simgeleyen logolar üretilerek iç ve dış piyasada satılan ürünlerimizde kullanılması, kayısımızın pazarlarda tercih edilmesine ve Iğdır'ımızın tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.Kayısımız, ülkemizde yetiştirilen diğer kaysılara nazaran pazarlarda ve sofralarda daha fazla tercih edilmesine rağmen, maalesef, ülkemize ve dünyaya hakkıyla tanıtmış değiliz. Bu etkinliğimiz Iğdır'ımız ve kayısımız için önemli bir tanıtım fırsatıdır.Yaptığımız bu etkinlikler görünüşte her ne kadar yöresel görünse de bu Ülkemize yapılan bir hizmettir. Çünkü bu yöreyi kalkındırmak aynı zamanda ülkeyi kalkındırmaktır.

 Festivalin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hasatımızın tüm çiftçilerimize, İlimize ve Ülkemize bereket getirmesini diliyorum” dedi.

 Programımız yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve çiftçilerimize ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.