Tarım ve Orman Bakanlığında 'tam kanunsuzluk' skandalı! Bakanlığın en stratejik biriminin başına kanuni yeterliliği olmayan bir ismin atandığı ortaya çıktı. Kanuni yeterliliği olmadığı halde döner sermaye başta olmak üzere Bakanlığın yaptığı satın alma ve ihalelerin bu birim tarafından yapılması skandalı daha vahim hale getiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda 10 aydır bu kanunsuzluğa göz yumuluyor. 

TARIM BAKANLIĞINDA TAM KANUNSUZLUK! 

Tarım ve Orman Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na geçtiğimiz Ağustos ayında atanan Ecmel Ercan’ın kanuni yeterliliği olmadığı halde bu göreve getirildiği ortaya çıktı. Kamuda atamaları düzenleyen 3 Nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin II sayılı cetvelinde yer alan Daire Başkanları ve Genel Müdür Yardımcılarının atamasında; ‘kamuda en az 5 yıllık hizmeti bulunmak’ şartı aranıyor.  

10 AYDIR YAPILAN BÜTÜN İŞLEMLER YOK HÜKMÜNDE!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli döneminde Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına atanan Ecmel Ercan’ın ise kamuda en az 5 yıllık hizmet şartının bulunmadığı ortaya çıktı. 5 yıllık kamu hizmeti bulunmayanların atanması, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin emredici hükmüne aykırılık teşkil ederken, bu atama yok hükmünde bulunuyor. Kanunen atamanın yok hükmünde olması, Ecmel Ercan’ın görev süresi içinde yaptığı bütün işlemleri de hukuken tartışmalı hale getiriyor. 

BAKAN SKANDALIN FARKINDA! 

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bakanlığın en stratejik birimlerinin başında gelirken, yapılan skandal atama, 10 aydır Bakanlıktaki döner sermaye başta olmak üzere Türkiye genelinde yapılan ihaleleri ve satın almaları hukuk karşısında yok hükmüne yani geçersiz hale getiriyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu skandalın farkında olduğu ancak skandalın Cumhurbaşkanlığına anlatılamayacağı için üstü örtülmeye çalışıldığı kaydediliyor. 

BAKAN KOLTUĞUNDAN OLABİLİR!

Bu skandal atamanın Bakan Bekir Pardemirli’yi koltuğundan edebileceği kaydediliyor.  Yeterliliği olmayan bir kişinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanmasının kabul edilebilecek bir hata olmadığına dikkat çekilerek bunun faturasının ağır olabileceği vurgulanıyor. 

BÜTÜN GÖZLER GÖREVDEN ALINAN PERSONEL GENEL MÜDÜRÜNE ÇEVRİLDİ!

Bütün gözler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda skandal atamanın yapıldığı dönemde Personel Genel Müdürü olan ancak daha sonra görevden alınan Kamil Tabak’a çevrilmiş durumda. Bu atamanın Cumhurbaşkanlığına imzaya gönderilmeden önce en son onay Personel Genel Müdürlüğü’nden geçiyor. Kanuni yeterliliği olmadığı halde Ecmel Ercan’ın yazısının dönemin Personel Genel Müdürü Kamil Tabak’ın onayından nasıl geçtiği merak ediliyor. 

GEÇMİŞTE ECMEL ERCAN İLE İLGİLİ GÜNDEME GELEN ŞOK İDDİALAR 

Diğer yandan Destek Hizmetler Dairesi Başkanı Ecmel Ercan ile ilgili skandal bununla da bitmiyor. 2013 yılında Borsa’ya açılan ancak 2017’de Borsa’dan çıkarılan Bakanlar Medya’da üst düzey yöneticilik yapan Ecmel Ercan hakkında o dönem gündeme gelen iddialar kafaları karıştırdı. Ecmel Ercan’ın Bakanlar Medya’da Yönetim Kurulu Başkan vekilliği yaptığı dönemde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hakkında, şirketin zarara uğratılması eylemine yardımcı olmak, şirket stok ve makinelerinin şirket bünyesinden çıkartılarak şirketin zarara uğratılması, gerçeğe aykırı finansal tablo düzenlemesi suçlaması ile suç duyurusunda bulunulduğu ortaya çıktı. 

MANİDAR BULUNUYOR!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde istenen kanuni yeterlilik olmadığı halde, tartışmalı bir ismin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en stratejik birimlerinin başında gelen Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına atanması dikkat çekerken bu kanunsuzluğu da 10 aydır göz yumulması manidar bulunuyor.

BAKANLIĞIN KARARINI GEREKÇE GÖSTEREREK İDDİALARA İLİŞKİN KONUŞMADI 

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Ecmel Ercan, bürokratların Bakanın bilgisi olmadan bir açıklamada bulunma haklarının bulunmadığını gerekçe göstererek, söz konusu iddialara ilişkin sorularımıza cevap vermedi.