Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, eski Bakan Mehdi Eker'in Bakanlığın arkasındaki atlarını gönderdiği ortaya çıktı.

Bilindiği üzere Mehdi Eker döneminde Bakanlığın arkasında 'Bakana özel' bir at çiftliği kurulmuştu. Bu çiftlikte bulunan 'Prenses ve Van Gales' ismindeki atlara sadece Mehdi Eker binebiliyordu.

Bakana özel atlar ve çiftlik, 2014 yılında medyada uzun süre tartışma konusu olmuştu.

GÖNDERİN KİMİNSE GELSİN ALSIN!

Faruk Çelik'in Tarım Bakan'ı olmasıyla birlikte çiftliğin ve atların krize neden olduğu ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinde yayınlanan Ankara Kulis'inde yer alan bilgilere göre, iki atın ve çiftliğin maliyeti ve bakımı gibi sorunların Bakan Faruk Çelik'in önüne getirildiği ve Çelik'in “Gönderin, kiminse gelip alsınlar" talimatını verdiği belirtildi.

Ankara Kulis'inde konuyla ilgili olarak şunlar kaydedildi: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan haberlere göre 1 Kasım seçimlerinden sonra yeni hükümetin kurulması ve bakanlık koltuğuna Faruk Çelik'in oturmasını izleyen günlerde Prenses ve Van Gales'in durumuyla ilgili bazı gelişmeler yaşanmış.

Yeni bakan Faruk Çelik iki atın ve haranın maliyeti ve bakımı gibi sorunlar kendisinin önüne getirilince 'Gönderin, kiminse gelip alsınlar' talimatını vermiş. Bakanlıktaki önemli bir kaynak, Prenses ve Van Gales'in bakanlığa veda edip eskiden bulundukları haralara gönderildiğini, Eker döneminde düzenlenen haranın da bakanlık yerleşke alanına dahil edildiğini anlattılar.

PRENSES GÖLGESİ GİRER Mİ?

Tasarruf gerekçesiyle atları gönderen Çelik ile selefi Eker arasına Prenses'in gölgesi girer mi bilinmez ama bakanlıkta bu konunun uzun süre konuşulacağı kesin."

EKER'İN ATLARI 2014 YILINDA ÇOK KONUŞULMUŞTU!

Bakanlığın arkasındaki Bakan'a özel at çiftçiliği, 2014 yılında 'Bakanın At Sevdası!' haberleri ile gündeme gelmişti. Konuyla ilgili olarak Milli Gazete'de yayınlanan haberde şunlar kaydedilmişti:

ATLAR HOLLANDA'DAN GETİRİLDİ!

"Tarım Bakanı Mehdi Eker'e Hollanda'dan 100-150 bin Euro değerinde özel at getirildiği ortaya çıktı. Atlar için Bakanlığa ait Botanik Bahçe'de özel bir bölüm yaptırılırken, atların bakımı için de özel seyis görevlendirildi. Sigortası ve maaşı bakanlığa bağlı temizlik firması üzerinden ödenen seyisin tek görevi Bakanın atları ile ilgilenmek.

ÖZEL ÇİFTLİK KURULDU

Atlara karşı özel bir sevgisi olan ve bunu da her platformda dile getiren Bakan Eker, atlara daha yakın olabilmek için Bakanlık arazisi içinde özel bir çiftlik kurdurdu. Bakanlığın hemen arka tarafındaki Botanik Bahçe içinde oluşturulan bu özel çiftlikte Bakan Eker'in duş alabileceği, dinlenebileceği özel bölümler dahi düşünülmüş.

BÜTÜN HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

2012 yılında çiftlikte atlar için özel yerler yaptırılırken, burada Bakan Eker'in ve seyisin kullanabileceği yerler düzenlendi. Bunun için çiftlikte kullanılmayan bir bina Bakan Eker ve seyis için yeniden elden geçirildi. Tadilat giderleri bakanlık bütçesinden karşılanan binanın alt katını Bakan Eker, dinlenmek ve duş almak için kullanırken, üst katında ise seyis ailesiyle birlikte kalıyor. 24 saat atların başında duran seyisin maaşı, Bakanlıktaki temizlik şirketi üzerinden ödenirken, binaların tadilatı için de Bakanlık bütçesinden 300 bin TL harcandığı kaydediliyor.

ATLARIN DEĞERİ DİKKAT ÇEKTİ

Çiftlikte 4 tane at bulunmasına rağmen Bakan Eker, bunlardan sadece iki tanesine biniyor. Bu atlar da çok değerli. Hollanda'dan özel olarak getirilen bu iki atın fiyatının 100 ila 150 bin Euro arasında değiştiği kaydediliyor. Atların bu değerliliği de özelliklerinden kaynaklanıyor. Atların en önemli özelliği ürkmüyorlar. En kalabalık ortamlarda bile hiçbir şekilde huylanmayan atlar, binicisine kolay kolay zarar vermiyor. Bakana özel bu atlara sadece Bakanın kendisi binebiliyor. Kendisinin dışında kimsenin binmesine izin verilmezken, Bakanın da genellikle stresli günlerinde bindiği kaydediliyor. Bakan'ın atlara bindiği sırada ise Botanik Bahçe'ye giriş çıkışlar tamamen kapatılıyor, kimse alınmıyor.

MEHDİ EKER ATLARI VE ÖZEL ÇİFTLİK HABERLERİNİ YALANLAMIŞTI!

Mehdi Eker, 'Özel Çiftlik ve Özel Atlar' haberlerini yalanlamıştı. Milli Gazete'de yayınlanan haber üzerine gazeteye gönderilen cevap ve düzeltme metninde şunlar kaydedilmişti:

GERÇEKLE BAĞDAŞMAYAN İFADELERE YER VERİLDİ!

"17.07.2014 tarihinde Milli Gazete ve gazetenin internet sitesinde yayınlanan "Bakanın at sevdası!" başlıklı haberde Bakanlığımız ve Sayın Bakanımız ile ilgili gerçekle bağdaşmayan ifadelere yer verilmiştir.

ÖZEL ÇİFTLİK SOSYAL TESİS DİYEREK SAVUNULDU!

Bakanlık içerisinde özel çiftlik kurulduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlık Kampüsü içerisindeki alanlar Bakanlık çalışanları ve lojmanlarda yaşayan ailelerinin sosyal ihtiyaçlarına yönelik hizmet verilmektedir. Bakanlık kampüsü içerisinde misafirhane, spor tesisleri, Tarım Spor Kulübü tesisleri bulunmaktadır.

Yazıda geçen tesis bu amaçlarla Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Bakanlığımız destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı arasında 6.8.2012 tarihinde imzalanan protokol uyarınca tadil edilerek hizmete açılmıştır. Tesisin kampus içerisende yer alan diğer tesislerden farkı yoktur. Tesis haberin aksine, sadece Sayın Bakanın değil, yukarıda sayılan herkesin kullanımına açıktır. Kampus içerisinde yaşayan personelimizin çocukları da tesiste yer alan PONY atı ile hizmetlerden faydalanmaktadır. Tesiste at binmek için aranan tek şart yaralanmaların önüne geçilmesini teminen yeterli eğitimin alınmış olmasıdır.

Tadilat, kullanılamaz haldeki binaların cüzi miktarlarla restore edilmesi ve kamunun kullanımına sunulmasından ibarettir. Dört yıllık sürede bu yerlerde tadilat ve bütün masraflar için sadece 100.000 TL harcanmıştır. Tesis içerisinde, her spor tesisinde yer alan duş ve benzeri zorunlu ihtiyaçların olması doğaldır. Tesislere giriş-çıkış yasağı söz konusu değildir. Haberi yapan gazetenin 13.07.2014 tarihinde tesislere gelip fotoğraf çekmesi bunun ispatıdır.

ATÇILIĞI SEVDİRMEK İÇİN AÇILDI!

Türkiye Jokey Kulübü tarafından Sayın Bakan için Hollanda'dan at getirildiği iddiası doğru değildir. Tesis ve atların TJK ile ilişkisi bulunmamaktador. TİGEM, Türkiye Binicilik Federasyonu ve Ankara Atlı Spor Kulübü ile yapılan işbirliği çerçeverisnde, zaman zaman bu kurumların kullanımında olan atlar, kurumlarca atçılığın sevdirilmesi, geliştirilmesi amacıyla tesise getirilerek Bakanlığımız hizmetlerine sunulmaktadır. Yine at eğitmeni ve binicilik hocası getirilmekte, at binmek isteyenlere eğitim verilmektedir.

Atların Sayın Bakan için Hollanda'dan getirildiği iddiası asılsızdır. Yapılan araştırma neticesinde, haberde bahsi geçen atların Ankara Atlı Spor Kulübü ve Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından hezmete sunulduğu ve atlardan bir tanesinin PONY olduğu, ülkeye 2003 yılında girdiği ve fiyatının 2000 (ikibin) TL civarında olduğu; diğer atların ise, 14 yaşında olduğu ve ülkeye 2007-2008 yıllaranda girdiği, her birinin 6500 (altıbinbeşyüz) TL'ye satın alındığı tespit edilmiştir. Kayıtlar Türkiye Binicilik Federasyonunda mevcut olup bilgilere buradan ulaşılabilir.

Görüleceği üzere, haberin aksine atların TJK veya Sayın Bakan ile hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi kamu kaynaığının kullanılması da söz konusu değildir. Gerekli araştırma yapılmadan ortaya atılan astronomik rakamlar ve atların Sayın Bakan için getirildiği iddiası tamamen gerçek dışıdır. Kamuoyuna saygı ile arz olunur"

2014 yılında Bakanlık tarafından yalanlanmasına rağmen yeni Bakan Faruk Çelik tarafından söz konusu atların gönderilmesi ve Bakanlık çalışanlarına ait olduğu iddia edilen çiftliğin de kapatılması dikkat çekti.