Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, G20 toplantısına katılmak üzere Türkiye'de bulunan Kanada, Hindistan, Çin ve Japonya Tarım Bakanları ile ikili görüşme yaptı.

Bakan Eker, "G20 Tarım Bakanları Toplantısı" öncesinde Kanada Tarım Bakanı Gerry Ritz ile bir araya geldi. Bakan Eker, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Kanada İş Konseyi'nin düzenlediği "Tarım Yuvarlak Masa Toplantısı" sonrasında konuk bakan ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat süren ikili görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı yapıldı.

Bakan Eker, Hindistan Tarım Bakanı Radha Mohan Singh ile yaklaşık bir saat süren ikili görüşme yaptı. Görüntü ve fotoğraf alınmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda tarım alanında Türkiye ve Hindistan arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirileceği konularının konuşuldu.

Daha sonra Bakan Eker Mehdi Eker, Çin ve Japonya Tarım Bakanları Han Changfu ve Yoshimasa Hayashi ile bir araya gelerek bir saat süren ikili görüşme yaptı.

Bakan Eker, konuk bakanlara EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olan şakayık hediye etti.

TARIM BAKANLARI ZİRVESİ TÜRKİYE'DE

Görüntü ve fotoğraf alınmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından, "Dünyada israf küresel bir sorun haline geldi. G20 Tarım Bakanları bu israf, gıda güvenliği ve açlık hakkına ne gibi önlemler alacak?" şeklindeki soru üzerine Eker, G20'nin Tarım Bakanlarının daha önce bir kez Fransa'da toplandığını ve ikinci kez Türkiye'de Tarım Bakanları Zirvesi düzenlendiğini ifade etti.

GELECEK İÇİN TASARRUF OLUŞTURMALI

Bakan Eker, bütün bu meseleleri G20'nin gündemine taşıyacaklarını, yayımlanacak ortak bildiride bu meselelerin gelecek için bir tasavvur oluşturması ve bir plana dönüştürmesini arzu ettiklerini kaydetti.

G20 ülkelerinin tarım bakanları ile gün boyu ikili görüşmeler yaptığını anımsatan Bakan Eker, ilgili ülke bakanları ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunun görüşüldüğünü ve çok yararlı geçtiğini sözlerine ekledi.

Bakan Eker, ayrıca Avrupa Birliği (AB) Tarım Komiseri Phil Hogan ile bir araya geldi. Görüntü ve fotoğraf alınmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda tarım alanında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin nasıl geliştirileceği konularının konuşulduğu öğrenildi.(Kaynak Tarım Bakanlığı)