Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) yayınladığı son Hububat Piyasası Raporu'nda 2015/16 dönemi buğday tahminine yer verdi. Konsey “Buğday” başlığı altında ülkemizde bu yıl buğday rekoltesinin iyi olduğunun altını çizdi.

Uluslararası Hububat Konseyi, raporda buğdayla ilgili olarak Türkiye ile ilgili şu değerlendirmelere yer verdi: “Türkiye'deki kışlık buğdayı dormansi evresinden çıkmış olduğu bildirilmektedir. Toprak neminin yüksek miktarda olması sayesinde üretim beklentileri oldukça iyi düzeydedir. Ekim alanının bir miktar artışla 7,8 m/ha seviyesine yükselmesi ve beş yıllık ortalamayı yakalaması beklenmektedir.

Üretimin ise verimdeki toparlanma beklentisi sayesinde yüzde 14 oranında toparlanma kaydederek 17,6 m/t düzeyine yükseleceği tahmin edilmektedir. Normalden daha ılıman olan hava koşulları ve yüksek miktardaki toprak nemi ürün gelişimini hızlandırmıştır.

Türkiye'nin ithalatının 2014/15 döneminde potansiyel olarak rekor düzeye ulaşmasının ardından yüzde 28 oranında gerilemesi ve yerli üretimdeki iyileşmenin ardından normal bir düzey olan 4,2 m/t seviyesine düşmesi beklenmektedir.”

DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİ YÜZDE 1 AZALACAK

Rapora göre IGC, dünyadaki hasat edilen ekim alanının bir miktar artış kaydetmesini bekliyor. Ancak ortalama verimde yaşanacak olan rekolte kaybı ile üretim, yüzde 1 oranında azaltarak 709 m/t seviyesine düşürecek.

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Yemlik kullanımdaki ise bir miktar azalmaya rağmen gıda amaçlı kullanımda yaşanacak artışla, küresel tüketimin 711 m/t seviyelerine yükselmesi bekleniyor.

Dünya devir stoklarının bir miktar azalarak 796 m/t seviyesine gerileyecekleri tahmin ediliyor. Bunun 65 m bölümü ise başlıca ihracatçıların elinde bulunuyor.

Asya ile Afrika'daki yüksek ekmeklik buğday talebinin dünya ticaretine destek oluşturması beklenmektedir. Ancak küresel toplamın büyük oranda Yakındoğu Asya'daki azalmaya bağlı olarak bir önceki yıla göre bir miktar azalması ve 150 m/t seviyesine gerilemesi bekleniyor.”