Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, uygulanan yanlış politikalardan dolayı Türkiye, geçtiğimiz dönem ağır bir şeker krizinin içine sürüklenirken, 24 yıl aradan sonra ilk kez şeker ithal etmek zorunda kalmıştı. Türkşeker’in şeker fiyatları düşükken (1 Ocak-31 Mayıs 2022) tarihleri arasında şeker tüccarlarına ne kadar şeker sattığı kamuoyundan saklanırken, bu dönemde düşük fiyattan binlerce ton şeker alan al-satçı firmalar kısa sürede büyük bir vurgun yapmıştı. 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arası şekerde karanlık bir dönem olarak tarihe geçerken, Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Federasyonu (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, bu döneme dair şok bir iddiada bulunarak yüksek tonajlı şeker alımlarında kendilerinden rüşvet istendiğini belirtti.

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

MERALAR DARALDIĞI İÇİN ARICILIK KONVANSİYONEL ÜRETİME KAYDI!

Mera alanlarının daralmasından dolayı arıcılığın artık konvansiyonel üretime kaydığını ve şeker kullanımının arttığını dile getiren TAHAP Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, özellikle kış aylarında arıların beslenmesi için şeker tüketildiğini bildirdi. Geçtiğimiz dönem arıcıların talep ettiği şekerin karşılanmasında ciddi sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayan Sarıoğlu, şeker fiyatlarının kısa sürede 5-6 kat artmasının sektördeki suiistimalleri de arttırdığını kaydetti. Arıcılara verilmek üzere Türkşeker’den alınan şekerlerin farklı fiyatlarla piyasada satıldığına dair ciddi emarelerin bulunduğunu dile getiren Sarıoğlu, birliklere verilen 6 bin 500 ton şekerle ilgili hiçbir araştırma ve incelemenin yapılmamasını da düşündürücü bulduklarını ifade etti.

RÜŞVETİ VERMEDİĞİMİZ İÇİN 500 TON ŞEKERİ ALAMADIK!

Şeker piyasasında ciddi bir denetimsizlik bulunduğunu dile getiren Sarıoğlu, Ağustos ayında özel bir şeker fabrikasından 500 ton şeker almak istediklerini ancak bir rüşvet talebi ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Çuval başı kendilerinden 50 lira rüşvet istendiğini kaydeden Sarıoğlu, söz konusu bu paranın da farklı bir hesaba yatırılmasının istendiğini vurguladı. Rüşvet olarak talep edilen paranın farklı bir hesaba yatırmadıkları için söz konusu şekeri de alamadıklarını anlatan Sarıoğlu, sivil toplum kuruluşu olarak TAHAP’ın böyle bir olayla karşı karşıya kalmasının dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Söz konusu rüşvetin özel bir şeker fabrikasından istenmesi ve belli kişilerin de buna aracılık etmesi sektörde yaşanan vurgunu gözler önüne serdi.