CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu Edirne’de ve Trakya’nın diğer illerinde sözleşmeli modelle makarnalık buğday yetiştiren çiftçilerin verimdeki düşüklük nedeniyle mağdur olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sözleşmeli üretim modeli çiftçiyi ve sanayiciyi doğrudan bir araya getiren üreticiyi koruyan önlemler alınması şartı ile bizim de desteklediğimiz doğru bir model. Ancak bunun sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve çiftçimizin kafası rahat bir biçimde üretime odaklanması için çeşitli güvencelerle desteklenmesi gerekiyor.

Bu yıl bölgemizde makarnalık buğday üretimi için bir firmayla sözleşmeli üretim için anlaşan çiftçilerimiz mağdur olmuştur.  Yaşanan kuraklık ve diğer nedenlerle verim düşük kalmış, ekim yapan çiftçimiz zarar etmiştir. Bu duruma mutlaka bir çare bulunmalıdır. Çiftçinin oluşabilecek zararlara karşı bir güvencesi olmadır ki bu yöntemle üretime devam etsin. Eğer zararları karşılanmaz ise önümüzdeki yıllarda hiçbir çiftçi sözleşmeli üretim yapmaz.

Bu modelle üretin yaptıran firmaların bir yılı değil uzun yıllar sürecek bir ortaklı düşünerek ellerinden geldiğince çiftçiye destek olması gerekir. Çiftçilerimiz bu firmaların zor anlarında yanında olup olmadığına bakacak buna göre gelecek yıllar için planlamalar yapacaktır. Şu an acil olarak yapılması gereken iki şey vardır. Trakya’da makarnalık buğday üretimi için sözleşme yapan ancak düşük kalan verim nedeniyle zarar eden çiftçilerimizin zararı ilgili firma tarafından karşılanmalı ve bu çiftçilerin önümüzdeki yıllarda da bu üretimi yapması için güven sağlanmadır.

Diğer yandan sözleşmeli üretimde üretici ve sanayiciyi koruyan sözleşmeleri yapılması için devletin düzenleyici rol oynaması, doğabilecek zararlara karşı her iki tarafı da koruyacak önlemleri alması gerekmektedir. Bunlar yapılırsa sözleşmeli üretim modeliyle sağlıklı bir üretim yapmak mümkün olacaktır. Ekmeklik buğdayda ve makarnalık buğdayda yaşanan ve son günlerde ülke gündemine gelen hareketliliği göz önüne alırsak bu önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor.”