Maliye ve Tarım Bakanlığından yetkililerin Polatlı'daki bütün depoları incelediklerini ifade eden üretici, çarpıcı bir değerlendirmede bulunarak, “Buradan adam 2.5 liraya soğanı alıyor, temizlettiriyor, işçilik yaptırıyor, nakliye veriyor İstanbul'a 3 liraya mal ediyor. Ama İstanbul'da soğan normal yerlerde 6 liraya, lüks semtlerde 8 liraya satılıyor. Şimdi hesap vermesi gereken veya stokçuluk yapan köylü mü, yoksa İstanbul'daki halci tüccar mı, büyük Gross Marketler mi?” diye sordu.

Maliye ve Tarım Bakanlığı yetkililerinin, 3 liraya mal edilen soğanı İstanbul'da 6 liraya, 8 liraya satanların peşine düşeceklerine Polatlı'da köylünün depolarını incelediklerini belirten üretici, şunları kaydetti:

ÇİFTÇİ 10 YILDIR SOĞANDAN PARA KAZANAMIYOR!

“Çiftçi 10 yıldır soğandan para kazanamıyor. Geçen sene 50 kg'lık bir çuval soğanın tarladaki işçilik maliyeti 4 TL'ydi. Bu sene 8 TL. 8 lira ne biliyor musunuz? Tarlaya giren işçi soğanı söküp, çuvala koyup, ağzını dikip sana teslim ettiği fiyat. Bunun içinde tarladan depoya nakliye parası yok. Diğer yandan geçen sene soğan çuvalı 60 kuruştu bu sene 1 lira. Yine geçen yıl 200 liraya aldığımız soğan tohumunu, bu yıl 450 liraya aldık. Gübre fiyatındaki artışı zaten biliyorsunuz. Tarla kiraları uçmuş gitmiş. Polatlı'da Sakarya Nehir'inde Porsuk çayının kesilmesinden dolayı sulanamayıp da kuraklıktan dolayı verim düşüklüğü yaşandı.

SOĞAN SATALIM DİYE MÜŞTERİ BEKLERKEN MALİYECİLER GELİYOR!

Durum böyleyken biz burada soğan satalım diye müşteri beklerken, Maliyeciler geliyor. Üreticiyi tarımdan bezdirmeye çalışıyorlar. Açık söyleyeyim, Cumhurbaşkanımızı ve Bakanımızı yanlış bilgilendiriyorlar. Asıl stokçu, bizden soğanı 2.5 liraya alıp 6, 8 liraya satan Gross Marketler mi, İstanbul'da bunu pazara süren halciler mi?”

'Fiyatlar yükselsin' diye stokta soğan tutan tüccarın mutlaka olacağını ancak o tüccarların yıllık sözleşme yaptığı müşteriler bulunduğunu belirten soğan üreticisi, “Onlar zaten her hafta 50 ton, 100 ton, ne mal istiyorsa vermek zorunda. Yani depomda soğanım var bunu göndermeyeyim diyemez. Sözleşme yapmış çünkü. Birkaç tane böyle düşünen olabilir mi olabilir. O zaman o da gelip doğrudan üreticiden alıp onu pazarlıyor” dedi.

ÜRETİCİNİN ÜRETİME DEVAM ETMESİ İÇİN 2.5 LİRAYA SATMASI GEREKİYOR

Üreticinin gelecek yıl soğan ekebilmesi için soğanını bu yıl 2.5 liradan satması gerektiğini belirten üretici, “Soğan 10 yıldır para etmiyordu. Geçen yıl ben soğanlarımı koyunlara döktüm. Her yıl soğan fiyatları baskılandığı için bu fiyatlar yüksek gibi görünüyor. Üreticiden 2.5 liradan alınan soğan normal fiyat” diye konuştu.

TARIMDANHABER