ÖZEL HABER

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan Akyıldız, “Şeker pancarı üretimi yapan çiftçilerimiz, şeker pancarlarını çevredeki illere göndermek mecburiyetinde kalıyorlar, işte, Erzincan, Tokat vesaire. Şimdi, yıllardır Sivas olarak biz Sivas'a bir şeker fabrikası özlemini yaşıyoruz ve ben inanıyorum ki bu dönem şeker fabrikasının temelini birlikte atacağız, bu müjdeyi Sayın Bakanımızdan burada Sivas'a vermesini umutla bekliyoruz değil mi sayın vekilim? Tabii, burada Sivaslı milletvekili ağabeyim de var, destek veriyor, ben onun desteğine de güveniyorum tabii. Teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK DEĞİŞSİN

Ziraat mühendisi olarak tarlaları ve çiftçileri çok iyi bildiğini belirten Akyıldız, “Doğrudan gelir desteği ödemesinin çiftçiye ve tarıma faydalı bir yöntem olmadığını, ta ilk çıktığı zaman da bunun karşısında durarak eleştirmiştik, doğru olmadığını söylemiştik ve yaşanan süreç de bizi haklı çıkardı. Benim bir ziraatçı olarak istirhamım, doğrudan gelir desteği ödemesinin devamı yerine girdi fiyatlarının desteklenmesi gerekiyor. Yani şimdi örnek vereyim, İstanbul'da yaşayan Sivaslı hemşehrilerimize gelseniz Sivas'ın herhangi bir köyünde tarlasını sorsanız, tarlasının yerini gösteremez, ama o “doğrudan gelir desteği ödemesi" adı altında aldığı parayı da başka yerlerde kullanıyor, yani tarıma veya gerçekten teşvik amacına uygun şekilde kullanılmıyor. O nedenle, doğrudan gelir desteği ödemesinin de bana göre devam etmesi yerine tarımsal girdilerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadeleri tutanaklara girdi.

TARIM KREDİ BOZULMUŞ

Tarım kredi kooperatiflerinin tarım sektöründe Türkiye'nin lokomotif kurumlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Akyıldız, “Ama son süreçte -bir üzüntümü paylaşmak istiyorum- buranın kurumsal yapısının bozulduğunu, bozulmaya yüz tuttuğunu üzülerek görüyoruz, çünkü tarım kredi kooperatifleri Türkiye'de tarım sektöründe hem, hem de çiftçiye eğitim noktasında çok ciddi görev yapmaktadır. Bu nedenle, buranın kurumsal yapısının bozulmasının önüne geçilmesi, kurumsal kimliğinin daha sağlam bir şekilde korunması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.