Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK), 1 Eylül'e kadar şekerin fabrika çıkış fiyatında "sabit fiyat" uygulaması başlattıklarını duyurdu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de 15’i kamu, 12’si özel, 6’sı kooperatif olmak üzere 33 şeker fabrikasının bulunduğu, bu fabrikalarda 2022/2023 üretim döneminde 2,6 milyon ton pancar şekeri üretiminin gerçekleşeceği, bu üretimin ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu ifade edildi.

Pancar Şekeri Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz yıl dünya şeker fiyatlarındaki dalgalanmalar sebebiyle stok planlamamızı bozan ve arz istikrarını etkileyen olumsuzluklar yaşanmıştır. Ancak içinde bulunduğumuz pazarlama yılında gerçekleştirdiğimiz şeker üretim rakamları ve arz istikrarını sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımızca sektörde oluşturulan koordinasyon mekanizması sayesinde dünya şeker piyasalarında olası dalgalanmalara karşı herhangi bir risk ihtimali kalmamıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde şeker üreticileri olarak, 1 Eylül'e kadar şeker fabrika çıkış fiyatlarında, halihazırdaki fiyatları esas alarak sabit fiyat uygulaması başlatacağımızı, sabit fiyat uygulamasının uzun süredir istikrarlı bir şekilde seyreden perakende fiyatlarına da olumlu yansıyacağını, ülkemizin gıda güvenliğinin sağlanmasına ve ekonomimize destek olmaya devam edeceğimizi kamuoyunun ve sektör paydaşlarımızın bilgisine saygılarımızla arz ederiz."

ZATEN ŞEKER FİYATLARINDA UZUN BİR DÖNEM ARTIŞ BEKLENMİYOR!

Özel şeker fabrikalarının üyesi olduğu PANŞEK'in şeker fiyatlarının düştüğü bir dönemde 'sabit fiyat' uygulamasına geçildiğini açıklaması dikkat çekti. Bildiği üzere geçen yıl ülkenin ihtiyacı olmadığı halde şeker fiyatlarının yükselişinin önüne geçileceği iddiasıyla 400 bin ton şeker ithal edilmişti. Ancak ithal edilen şekerin üretim dönemi öncesi fahiş fiyatlara bir etkisi olmamıştı.

İTHAL EDİLEN 400 BİN TON ŞEKER ARZ TALEP DENGESİNİ BOZDU!

Fabrikaların 2022-2023 kampanya dönemi üretimine başlamasıyla birlikte ithal edilen 400 bin ton şeker piyasanın arz talep dengesini tamamen bozarak, fabrikaları ürettikleri şekeri satamayacak hale getirdi. Şeker satışlarının düşmesiyle birlikte market raflarındaki şeker fiyatları da düştü. Şeker ithalatının yapıldığı yaz aylarında 25-30 lira arasında satılan 1 kg şeker, market raflarında 21 liraya kadar düştü.

GEÇEN YIL NEDEN SABİT FİYAT UYGULAMASINA GEÇİLMEDİ?

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

Geçen yıl fahiş fiyattan şeker satılmasına göz yumulurken, bu yıl fabrikalardaki yüksek stoktan dolayı şeker fiyatlarında uzun bir dönem artış beklenmediği bir dönemde, PANŞEK'in 1 Eylül'e kadar sabit fiyat uygulamasına geçtiklerini açıklaması dikkat çekti.