TOKİ’nin sosyal konut projeleri genellikle şehrin dışında rant değeri düşük arazilere yapılırken, Çarşamba’da şehrin merkezinde en değerli arazilerden gösterilen şeker fabrikasının arazisine yapılacak olması dikkat çekti.

Çarşamba Şeker Fabrikası yaklaşık 12 yıldır çalışmazken, 2 yıl önce fabrikanın tekrar üretime başlaması için 20 milyon lira yatırım yapılmıştı. Bölgedeki çiftçiler, fabrika yeniden üretime başlayacağı için yeniden şeker pancarı üretimine yönelmişti. Ancak pandemi gerekçe gösterilerek şeker fabrikasının açılışı 2021 yılında ertelenmişti. Gelinen noktada bölgedeki çiftçiler yatırımların devam ederek fabrikanın açılmasını beklerken, şeker fabrikasının lojmanlarına ait 64 bin 500 metrekarelik arazinin TOKİ’ye devredildiğini öğrenince şok oldular.

ÇİFTÇİYE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI GİBİ YAPILAN 20 MİLYON LİRA YATIRIM ÇÖP OLDU!

1989 yılında açılan fabrika, üretimine 2010 yılında ara vermişti. 2020 yılında fabrikanın bağlı olduğu Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), fabrikanın dokuz yıl aradan sonra yapılacak yenileme çalışmaları ile 2021 yılında üretime başlayacağını duyurmuştu. Bölgedeki çiftçilere bu nedenle tekrar şeker pancarı ekmeleri tavsiye edilmişti.

Gelinen noktada bölgedeki çiftçiye verilen sözler iki yıldır yerine getirilmezken, fabrika lojmanlarının arsasının TOKİ’ye devredilmesi de üretim beklentisini tamamen ortadan kaldırdı. Fabrikanın üretime geçmesi için harcanan 20 milyon lirada da çöp oldu.

AKP Hükümeti, üretime geçmesi için 20 milyon lira harcayıp sonra da fabrikada üretim beklentisini tamamen bitirecek bir karar alarak fabrika arazisine sosyal konut yapacak olması, hükümetin üretime bakış açısını da ortaya koymuş oldu.

ŞEKER-İŞ SAMSUN ŞUBE BAŞKANI: FABRİKANIN ÜRETİME GEÇMESİNİ BEKLEMEK ARTIK HAYAL OLDU!

Şeker-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Sinan Türe, Çarşamba Şeker Fabrikasının lojmanlarına ait arazinin TOKİ’ye devredilmesini sert bir dille eleştirerek, iki yıldır fabrikanın açılacağı ile ilgili yalanlarla kandırıldıklarını kaydetti. Fabrikada bulunan makinelerin sökülerek başka yerlere götürülmeye başlandığını söyleyen Türe, fabrikanın üretime geçmesi için harcanan 20 milyon liranın da heba olduğunu vurguladı. Türe, lojmanların olmadığı bir fabrikanın üretime geçmesinin mümkün olmadığının da altını çizdi.

'İKİ YILDIR KANDIRILIYORUZ'

Türe, şunları kaydetti: "Fabrika açılacak dediler, üreticiden şeker pancarı istediler. Üretici şeker pancarı ekti ama fabrika bir türlü üretime geçmedi. Şeker pancarları, Çarşamba Şeker Fabrikası'nın üretime geçmemesi nedeniyle Kastamonu'ya gönderildi. Biz fabrikanın yeniden hizmete gireceğini beklerken, lojman arazisi yeri TOKİ'ye verildi. Fabrika içindeki makinelerde tırlarla taşınarak başka yerlere götürülüyor. İki yıldır fabrika açılacak yalanı ile kandırılıyoruz."