Türkiye Gazetesi yazarlarından Fuat Uğur, Rekabet Kurumu’nun gübre firmalarına kartelleşme nedeniyle büyük cezalar kestiğini iddia etti. Kartelleşmeden dolayı ceza kesilen gübre firmalarının arasında Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın da bulunduğunu dile getiren Uğur, “Asıl işlevi piyasayı regüle ederek çiftçiyi, üreticiyi ve dolayısıyla tüketiciyi korumak olan GÜBRETAŞ’ın adının 4. Maddedeki KARTELLEŞME suçlamasıyla karşı karşıya kalan firmalar arasında olması ne acı” dedi. 

REKABET KURUMU REKABETE AYKIRILIKTAN DOLAYI GÜBRE FİRMALARINA YÖNELİK 1 YILDIR SORUŞTURMA YAPIYOR!

Türkiye Gazetesi yazarlarından Fuat Uğur’un bugünkü yazısında gündeme getirdiği iddia gübre sektöründe bomba etkisi yaptı. Rekabet Kurumu, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, gübre sektöründe faaliyet gösteren 7 gübre firması (Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş., Ege Gübre Sanayii A.Ş., Eti Bakır A.Ş., Gemlik Gübre Sanayi A.Ş., Gübre Fabrikaları T.A.Ş., İstanbul Gübre Sanayii A.Ş ve Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş) hakkında soruşturma açıldığını duyurmuştu. Soruşturma bir yıldır sürerken, Fuat Uğur'un, bugünkü yazısında dile getirdiği şok iddia tarım sektöründe bomba etkisi yaptı. 

6 GÜBRE FİRMASINA KARTELLEŞMEDEN DOLAYI REKOR CEZA!

Fuat Uğur, Rekabet Kurumu’nun 6 gübre firmasına kartelleşmeden dolayı rekor cezalar kesildiğini ileri sürerken, Rekabet Kurumu bu iddiaları yalanlamadı. Diğer yandan kartelleşmeden dolayı rekor ceza kesildiği belirtilen gübre firmaları da Uğur’un gündeme getirdiği iddialar karşısında sessiz kalması dikkat çekti. 

fuat uğur

Fuat Uğur, bugünkü ‘Rekabet Kurumu’ndan bu kez 6 gübre fabrikasına kartelleşme cezası ve sürpriz firma’ başlıklı yazısında dikkat çeken başlıklar şöyle: 

YEDİ GÜBRE FABRİKASINA REKOR CEZALAR

Evet, zincir marketlerden sonra Rekabet Kurumu gübre fabrikalarına da KARTELLEŞME nedeniyle büyük cezalar kesti.
Geçen hafta, 11 Ağustos 2022 tarihinde, 7 gübre fabrikasına haklarındaki suçlamaları ve kesilen cezaların miktarlarını bildiren rapor ve yazılar tebliğ edildi.

Rekabet Kurumu 4. Maddedeki “Uyumlu eylem, birlikte hareket edip hassas bilgileri paylaşarak fiyat belirleme, fiyatları istedikleri seviyede tutma” suçuyla BANDIRMA GÜBRE, EGE GÜBRE, ETİ BAKIR, GEMLİK GÜBRE, TOROS TARIM ve o sürpriz firma GÜBRETAŞ hakkında KARTELLEŞME cezasına hükmetti.

İGSAŞ İHLAL SUÇUNU İŞLEDİĞİNİ KABUL EDEREK REKABET KURUMUYLA UZLAŞMAYI SEÇTİ

Yedinci firma ise cezadan muaf tutuldu. Çünkü kısa adı İGSAŞ olan İstanbul Gübre İHLAL SUÇUNU İŞLEDİĞİNİ KABUL EDEREK Rekabet Kurumu’yla uzlaşmayı seçti. Böylece kesilen cezadan yüzde 25 indirim yapılarak belirlenen 37 milyon 300 bin lirayı ödedi. Bu da kartelleşmeyi teyit eden bir gelişme oldu doğal olarak.

gübretaş 5

KARTELLEŞENLER ARASINDAKİ ACI SÜRPRİZ

Dediğim gibi asıl SÜRPRİZ, bir Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın da kartelleşenler arasında yer alması.

Düşünün, iktidar çiftçinin gübre, mazot, su, enerji gibi maliyetlerini düşürebilmek ve onları rahatlatabilmek amacıyla birbiri ardına on milyarlarca liralık çeşitli destek paketlerini uygulamaya sokarken, birileri bu dönemi kendi çıkarlarına uygun şekilde istismar etmekte. Misal çiftçinin gübre gideri önemli bir yekûn tutmakta ama dün itibarıyla Cumhurbaşkanı’nın isteğiyle sattığı ürünlerde indirime giden Kooperatif Marketlerin bağlı olduğu Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki GÜBRETAŞ’ın adı KARTELLEŞME SUÇU işleyenlerin arasında!..

Bakın GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı geçen yılın sonlarında kurumun 9 aylık net kârının yaklaşık 308 milyon lira olduğunu açıklamış. Bravo. O hâlde yıllık kâr 500 milyon lirayı bulmuştur. Güle güle harcasınlar. Asıl işlevi piyasayı regüle ederek çiftçiyi, üreticiyi ve dolayısıyla tüketiciyi korumak olan GÜBRETAŞ’ın adının 4. Maddedeki KARTELLEŞME suçlamasıyla karşı karşıya kalan firmalar arasında olması ne acı.

Çok yazık!

KARTELLEŞME CEZALARI VE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

37 milyon 300 bin liralık miktarı ödeyerek uzlaşan İGSAŞ’ın küçük bir firma olması nedeniyle cezalar yüksek görünmemekte. Ancak cezalar firmaların ciroları oranında belirleniyor. Diğer firmaların ciroları çok yüksek ve kesilen cezalar buna paralel olarak bir hayli artacak.

FİRMALAR EN GEÇ 2 AY İÇİNDE İKİNCİ YAZILI SAVUNMALARINI YAPACAKLAR!

Bu arada 11 Ağustos’taki tebliği alan firmalar en geç 2 ayın sonunda ikinci yazılı savunmalarını yapacaklar. Rekabet Kurumu Kasım ayında EK GÖRÜŞ raporu yazacak. 2023’ün ocak ve şubat aylarında da ceza kesinleşmiş olacak.