Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan AK Parti Rize Milletvekili, “Yaş çay alım politikası fevkalade doğru işliyor. Eskiden Rize'de sadece ve sadece çay ve ÇAYKUR üzerinde yoğunlaşırdı. Seçimlerde çaydan başka konu konuşulmazdı. ÇAYKUR uygulamalarından başka konu konuşulmazdı. 'ÇAYKUR öyle, ÇAYKUR böyle, çay politikaları şöyle, taban fiyatı şöyle…' Hep olumsuzluklarla anılırdı. Ancak, son beş altı yıldır yaptığımız seçimlerin hiçbirinde neredeyse çay politikalarına, muhalefet dahil, temas edilmiyor Rize'de. Bu bile bir şeylerin iyi gittiğini göstermeye yeter diye düşünüyorum" dedi.

Bütçe görüşmesinde Rize Milletvekili Hikmet Ayar ile CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu arasında yaşanan 'Ak çay' diyaloğu...

İbrahim Aydemir- İşte bu Mehmet Hocam.

Mehmet Bekaroğlu– “AK çay" politikaları.

Hikmet Ayar – Biz yapılanlardan bahsediyoruz, cevap olarak kimseye vermiyoruz.

Mehmet Bekaroğlu- Nerede yapılanlar? Çayın yüzde 50'sini özel sektör alıyor, sürünüyorlar ya. Gerçek bilgileri verin.

Hikmet Ayar– ÇAYKUR çay işleme kapasitesini bir plan dâhilinde son dört senede günlük 6.600 tonlardan 8.000 -8.500 tonlara yükseltti.

Mehmet Bekaroğlu– Bu sene 2 bin tonunu kullanmadı, en yoğun zamanlarda. Bunu da söyleyin.

Hikmet Ayar– Mehmet Bey, ben sizin konuşmanızın son bölümünü dinledim.

Mehmet Bekaroğlu- Söyleyin ama, onları söyleyin.

Hikmet Ayar– Bunu millet söylüyor, yüzde 76'yla, yüzde 85'le Rize'de söylüyor zaten.

Mehmet Bekaroğlu- Tabii canım, hep öyle oluyor zaten.

Hikmet Ayar– Sayın Bakanım, çay kampanyası son dört seneden beri günlük 8 bin ile bin 500 ton çay işleme kapasitesine ulaşmış durumdadır. Bu, 2011'de yapılan bir geniş toplantıda kararlaştırılan kararlar doğrultusunda yapılan bir çalışmadır. Bunu orta vadede 10 bin ton günlük işleme kapasitesine ulaştırma gibi bir gayret içerisindeyiz. Bu neyi getirecek? Bir kere daha çok çay işlenebilecek. Sizin işleme kapasiteniz 6 bin 600 -7 bin tonlardayken siz ne yaparsanız yapın belki yüzde 40'ını bile işleyemez durumda olurdunuz ama kapasiteyi artıracaksınız ki bu işlemeyi artırıp sektör içindeki ÇAYKUR'un payını artırabilesiniz.

Mehmet Bekaroğlu- On beş senedir artırsaydınız. Kaç tane fabrika açtınız Sayın Ayar?