Küçükbaş hayvan üreticisi, canlı hayvan ihracatının açılmaması ve Et ve Süt Kurumu’nun kuzu etinde yaptığı yüzde 25 indirimi protesto etmek için Gaziantep-Şanlıurfa Karayolunu ulaşıma kapattı. Yaklaşık 2 saat süreyle karayolunu ulaşıma kapatarak tepkilerini dile getiren üreticiler, “Girdi maliyetleri yüzde 200 artmış, ihracat kapalı, zaten hayvanlarımızı satamıyoruz bir de et fiyatlarına yüzde 25 indirim yapılıyor. Sonunda milletin canına tak etti” diye tepkilerini dile getirdiler. 

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA KRİZ DERİNLEŞİYOR! BAKANLIĞIN ALDIĞI SON İKİ KARAR TEPKİLERİ ARTIRDI!

Küçükbaş hayvancılıkta yaşanan kriz giderek derinleşiyor. Üreticiler aylardır canlı hayvan ihracatının artırılmasını talep ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı ise ihracatı sadece dondurulmuş karkas et olarak açtı. Ancak Bakanlığın bu kararı sektörde tepkiyle karşılandı. Diğer yandan üreticiler artan maliyetlerden dolayı zararına üretim yaparken, Et ve Süt Kurumu’nun kuzu etinde yüzde 25 indirim yapması da tepkileri daha arttırdı. 

Tarım ve Orman Bakanlığını protesto etmek için bugün sabah saatlerinde Gaziantep-Şanlıurfa karayolunu ulaşıma kapatan üreticiler, tepkilerini şu şekilde dile getirdiler: 

KLİMALI ODALARDA ETİ İNDİRDİM DİYE AHKAM KESİYORLAR ARPAYI SAMANI DA İNDİRİN O ZAMAN!

“Besici ağlıyor, üretici üreterek batıyor. İhracat yasağı nedeniyle zaten hayvanımızı satamıyoruz. Yem, saman, arpa fiyatları uçmuş, adam ‘İndirim yapacağız' diyor. Bir sor bakayım hele indirim yapacak halin var mı? ‘Harcadığın paranın yarısını kazanabiliyor musun?' diye.

Ülkeyi ayakta tutacak güç olan hayvancılığı batırdılar. Ankara’da klimalı odalarda oturan Tarım Orman Bakanlığı yetkilileri, ‘Eti indirdim, şunu artırdım' diye ahkam kesiyor.

Gelip bir gün besi çiftliğinde derdimizi sordular mı? Tarlaya gidip domatesin fiyatının pazara niye yüksek geldiğini öğrendiler mi? Vatandaş kasaptan 150160 TL'ye et alıyor ama besicinin satış fiyatı 75-80 TL. Tamam vatandaş ucuz et yesin diye indirim yapın ama yemi de, arpayı da samanı da indirin o zaman.”

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Yaklaşık 2 saat süreyle Gaziantep-Şanlıurfa Karayolu'nun kapatılması nedeniyle kilometrelerce uzunlukta kuyruk oluştu. Bunun üzerine olay yerine gelen Jandarma, besicilerin açıklama yapmasının ardından yolu ulaşıma açtı.

eylem