CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera iken tarım arazisine dönüştürülen ve köy yada kırsal mahallede yer alan alanların imara açılıp satışa çıkarılması yanlış olduğunu söyledi. Ankara’nın Yassıhöyük (Gordion) köyü sakinlerinin katılımı ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

Hazineye ait arazilerin satışı yönünde uygulamaların başladığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “21 Aralık 2011 tarihinden itibaren 3 yıldan fazla kiralanan tarım arazilerinin yöre halkına satışının yapılacağı ve bu arazilerinin de yalnızca tarım arazisi olarak kullanılacağı belirtilmişti ama bu uygulama da bu şekilde gerçekleşmedi. Çok yerde bu araziler o yörelerde yaşayanların dışından gelenler tarafından satın alındı. Bunun yanlış olduğunu dile getirdik. Ülkenin farklı bölgelerindeki tarım arazilerinin satışları halen devam ediyor” dedi. 

Büyükşehir yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bazı beldelerin ve köylerin  kırsal mahalleleri dönüştürüldüğünü anımsatan Gürer, bu yörelerdeki tarım arazilerinin ise ne yazık ki imara açıldığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek Hazine arazilerinin yabancılara ve köy dışında kişilere ihale ile satışının durdurulmasını da isteyen Gürer, “Yabancılar gelip en verimli tarım arazilerini satın alıyor, çiftçi ihtiyaçtan dolayı satmak zorunda kaldığı kendi tarlasında maraba olarak çalışıyor” dedi. 

TARIM ARAZİLERİ SATILACAKSA O YÖREDE YAŞAYANLARA SATILMALI 

İmara açılan tarım arazilerinin o yörelerde yaşayanların dışında, başka yerlerden gelenler tarafından satın alınmasının sorunlara yol açtığına değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekenlere verilmesi gereken yerler, ihaleyle başka yerlerden gelenlere satıldı. Tarımın içinde bulunduğu koşullar dikkate alındığında bu tür düzenlemelerinde öncelikle o köyde yaşayan önceliklenmelidir. Çol yerde, o yerlerde yaşayanların dışında, başka kişilere  araziler satıldığı gözlendi. Bu da o yörelerde tarımsalar  sorunlara da neden oldu” şeklinde konuştu. 

KADASTRO KAYITLARI GÜNCELLENMELİ  

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köylerde  tapu kadastro uygulamasının yapıldığı dönemlerde  kayıtların çok takip edilmediğini,yıllarca o arazi kullananların arazi değer bulunca tarlası satmak isteyince o arazi üzerine kayıtlı olmadığı öğrenince şaşkınlık yaşadığını ifade etti.Arazim var diyen yıllardır ekip diktiği ,kullandığı arazi başkasına kayıtlı görmesi sorunlar üretiyor.Tapu kadastro bu süreci yeniden güncellenmelidir . Olumsuz örnekler çok köy ve kasabada var. Bu durum köy ve kasabalarda gerilimlere neden oluyor. ” dedi. 

YASSIHÖYÜK KÖYÜNDEKİ UYGULAMA KÖYLÜLERİ MAĞDUR ETTİ 

Ankara’nın Yassıhöyük köyündeki uygulamanın ise daha dikkat çekici bir örnek olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Burada köylünün yıllardır tarım arazisi olarak kullandığı hazine arazileri, konut alanı olarak belirlenip ihaleyle satışa çıkarıldı. Öncelikle buraların tarım arazisi olarak köy halkı tarafından satın alınması gerekirken, ne yazık ki tarım arazileri dışarıdan gelenler tarafından konut alanı olarak satın alınıyor. Bazı bölgelerde Sit alanlarının bile konut alanı olarak belirlendiği biliniyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil.Mera iken hazine arazisi dönüşen,”Gordion“ olarak ünlenen antik kent yakınlarında verimli araziler ihale ile köy dışına  satılmak istenmesi  doğru değil. ” diye konuştu. 

YETKİLİLERE UYARI 

Kamuya gelir elde etmek amacıyla yapılsa dahi köylerdeki tarım arazilerinin satışının o yörede ikamet edenlere satılması, satın alınan yerlerin de yine tarım arazisi olarak kullanılması gerektiğini belirten  Ömer Fethi Gürer, “Yetkilileri bu konuda uyarıyoruz. Böyle giderse köylerde de tarım arazisi kalmayacak. Kırsal zaten boşalıyor. Kırsal bölgelerde 55 yaş üstü vatandaşlar kaldı, onları da oralara toprakları bağlıyor. Topraklarını da bu şekilde kaybederlerse onlarda köylerinden göç edecek, tarım yapılmayacak, hatta büyükşehirlerde düzensiz göç sorunları daha da artacak. Bu durum tarımın sürdürebilirliği açısında da büyük sorun teşkil edecek” şeklinde konuştu.

TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMAMALI 

Tarım arazilerinin ve Sit alanlarının imara açılmasının bölgenin yapısını değiştireceği gibi doğal dengeyi bozup kırsaldaki yaşam alanını daraltacak bir uygulama olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu uygulamanın derhal geri çekilmesi gerektiğini, bu tür uygulamalara yapılırken köylülere de danışılmasının şart olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE’YE YAPILABİLECEK EN BÜYÜK KÖTÜLÜĞÜ YAPIYORLAR 

Tarım arazilerinin ve Sit alanlarının imara açılması ve yabancılara satılmasını içeren düzenlemeyi, “Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri” olarak nitelendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buradan Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyorum; Hazine arazilerinin, tarıma elverişli arazilerin  şayet satılacaksa o yörelerde yıllardır tarım yapanlara satılması gerekir. Tarımsal desteklemeler artırılmalı. O bölgelerde ürün desenine ürünler yetiştirilmeli, tarımın sürdürülebilirliği sağlanmalı” şeklinde konuştu. 

HER ÜLKE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE  OLMAK için MÜCADELE EDİYOR 

Kuraklık, savaş ve pandemi şartlarının her ülkeyi kendi ürününü kendi yetiştirecek bir mücadelenin içine soktuğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın sorunlu kılındığı yetmiyormuş gibi tarım arazilerinin imara açılması da kabul edilebilir bir durum değildir” dedi. 

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE AYNI SORUN YAŞANIYOR 

Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı? Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı?

Ankara’nın Yassıhöyük köyündeki sorunun Türkiye’nin pek çok yerinde de var olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hazine arazilerinin yabancılara satışı durdurulmalıdır. Yabancılar gelip en verimli tarım arazilerini satın alıyor. Çiftçi arazilerini zorunlu olarak satıyor ve bir müddet sonra sattığı tarım arazisinde maraba olarak çalışıyor. Tarım arazisi yabancılara satılmamalı, yerli çiftçinin de tarım arazilerini satmaması için desteklenmesi gerektiği bilinmelidir” diye konuştu.