Türkiye’de en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya’da çiftçiler pancar hasadına devam ederken 30 Eylül Cumartesi gününden itibaren traktörlerin kontaklarını kapattılar. Traktörler tarlalarda kaldı, pancar hasadına çiftçiler ara verdi.

Ekilmeyen tarım arazileri gayrimenkul yatırım ortaklıkları tarafından kiraya verilebilecek! Ekilmeyen tarım arazileri gayrimenkul yatırım ortaklıkları tarafından kiraya verilebilecek!

Konya ve Çumra'da 18 Eylül itibari ile başlayan 2023-2024 Konya Şeker'in 70'inci Çumra Şeker'in ise 20'inci Şeker Pancarı Alım Kampanyası devam ediyor.  Henüz fiyatı açıklanamayan şeker pancarının sökümü Konya'nın birçok ilçesinde durdu.

Çiftçiler şeker pancarının fiyatını bekliyor

Mısır ve ayçiçeği fiyatlarında bekledikleri fiyatı bulamayan çiftçiler şimdi şeker pancarı için verilecek fiyatı bekliyor. 2022 hasat sezonunda ton başına 1.400 TL ve pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilere ton başına 50 TL kota tamamlama primi verilmişti. Bu yıl şeker pancarı fiyatının kaç lira olacağı ise çiftçiler tarafından merakla bekleniliyor.

Çiftçiler neden kontak kapattı?

Yurdun dört bir tarafında olduğu gibi Konya'da da pancar söküm telaşı devam ediyordu. 30 Eylül'de başlayan ara ara devam eden sağanak yağış çiftçilere kontak kapatmak zorunda bıraktırdı. Konya'nın her ilçesinde 4 Ekime kadar devam edeceği düşünülen yağmur pancar sökümüne ara verdirtti. Tarlaların çamur olması şeker pancarı söken çiftçileri olumsuz etkiledi.

Şeker pancarı fiyatının beklentisi yüksek

Bu hasat döneminde mısır ve ayçiçeği alım fiyatlarını düşük bulan üreticilerin şeker pancarından beklentisi büyük. Geçtiğimiz günlerde Konya Şeker merkez kampüsünde düzenlenen basın toplantıda konuşan PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, "Pancarın mısır gibi olmayacağını tahmin ediyorum. Mısırda çiftçi biraz üzüldü. Ama aynı şeyin şeker pancarında olmayacağını düşünüyorum. Pancarda çiftçinin umduğu fiyat gelecek diye tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.