Konya Şeker’in Rusya’dan sipariş ettiği difüzyon ekipmanının tesliminde yaşanan belirsizlik, yalnızca üretim değil, siyasi zeminde de tartışma konusu oldu. Tarımdan Haber’in gündeme getirdiği 100 bin ton şeker kaybı iddiası Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı.

Çumra Şeker Fabrikası'nda yürütülen kapasite artırımı kapsamında, günlük 6 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip mevcut difüzyonun kampanya öncesi sökülerek Konya Şeker’e taşınması, fabrikada ciddi bir kapasite kaybına neden oldu. Ancak Rusya’dan sipariş edilen yeni difüzyonun zamanında gelmemesi, üretimin üçte bir oranında düşmesine, binlerce ton pancarın geç işlenmesine neden oldu.

Difüzyon skandalı Meclis’e taşındı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yaşanan skandalı Meclis gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Tarımdan Haber’in 6 Mart 2025 tarihli haberine atıf yaparak, çürüyen yaklaşık 1 milyon ton pancarın en az 100 bin ton şeker kaybına neden olduğu iddialarına dikkat çekti.

Çiftçi sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmiyor

Konya Şeker tarafından yaşanan gecikmeye dair bugüne kadar hiçbir açıklama yapılmadı. Sipariş edilen difüzyon hâlâ gelmezken, mevcut sistemin kampanya öncesi sökülmesi büyük bir plansızlık örneği olarak değerlendiriliyor. Ortak çiftçilere herhangi bir bilgilendirme yapılmazken, zararın boyutunun ne olduğu da bilinmiyor.

Konya Şeker'den 6,2 milyar lira pancar bedeli ödemesi açıklaması!
Konya Şeker'den 6,2 milyar lira pancar bedeli ödemesi açıklaması!
İçeriği Görüntüle

Tanrıkulu önergesinde Bakan Yumaklı'ya şu soruları yöneltti:

-Rusya’dan sipariş edilen difüzyon neden zamanında teslim edilmedi?

-Bu plansızlığın sorumlusu kimdir?

-Çürüyen pancarın ve kaybolan şekerin ekonomik karşılığı nedir?

-Konya Şeker bu süreçte ne önlem aldı?

-Kapasite artırım çalışmaları ne zaman tamamlanacak?